Hlavní obsah

Romové chtějí řešit údajný rasismus senátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci romské komunity se chtějí sejít s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) kvůli údajným rasistickým výrokům některých senátorů. Jedná se o Miroslavu Němcovou (ODS) a Jiřího Čunka (KDU-ČSL), kteří se pro server PrahaIN vyjadřovali k rostoucímu napětí a konfliktům mezi Romy a Ukrajinci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslava Němcová na schůzi Senátu

Článek

Podle Romů se oba senátoři dopustili manipulujících a nenávistných výroků vůči romské komunitě, když řekli, že část Romů žije ze sociálních dávek a nepracuje.

Tato slova vyvolala velké rozrušení a strach v romské komunitě
Michal Miko, RomanoNet

„Jako znepokojení zástupci občanské společnosti, kteří se hluboce zasazují o podporu tolerantní a inkluzivní společnosti, jsme byli znechuceni nedávnými zprávami a případy urážlivých a diskriminačních projevů některých senátorů,“ stojí v otevřeném dopise, který Vystrčilovi zaslal Michal Miko, ředitel organizace RomanoNet.

Nejsem jejich šéf, reaguje Vystrčil

„Tato slova nejenže vyvolala velké rozrušení a strach v romské komunitě, ale také ohrozila samotnou podstatu našich demokratických hodnot, které jsou založeny na respektu, rovnosti a důstojnosti všech občanů,“ napsal Miko, který žádá Vystrčila o osobní setkání.

Další romsko-ukrajinská potyčka. Tentokrát v Novém Bydžově

Krimi

Vystrčil Právu řekl, že je na dovolené a otevřený dopis, stejně jako výroky obou senátorů, si musí teprve prostudovat. „Rozhodně to nepodceňuji. Ale uvítal bych, kdyby se na mě obraceli jinak než otevřeným dopisem. Na webu mám e-mail i telefon, a když se mnou chce někdo mluvit, měl by se mi ozvat nebo kontaktovat mou kancelář,“ uvedl předseda Senátu s tím, že nejdříve bude mluvit s oběma senátory.

„Nejsem ale jejich nadřízený a nejsem ten, kdo by jim měl říkat, jak se mají chovat. Jediný, kdo jejich jednání posuzuje, je volič,“ dodal Vystrčil.

Němcová pro Právo popřela, že by její výrok byl rasistický. Server cituje její slova: „Značná část Romů nepracuje a žije ze sociálních dávek. Oni jsou ti poslední, kteří by měli protestovat proti tomu, že stát dává podporu uprchlíkům, kteří k nám utekli, aby zachránili své životy. Podpora Romů ze strany státu je mnoho let maximální a společnost je k této menšině velkorysá.“

Senátorka nařčení Romů odmítá. „Rozhodně nejsem rasistka, rasistického ani urážlivého výroku jsem se nedopustila. To je vše, co vám k tomu řeknu,“ sdělila Právu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátor Jiří Čunek

Čunek Právu řekl, že jeho výrok byl zkrácený a zkreslený. „Stát by měl především seškrtat dávky té části Romů, kteří celý život nepracují a žijí ze sociální podpory. Mělo se to stát už dávno. Mezi Romy je velká skupina lidí, kteří nepracují a celý život žijí ze sociálních dávek,“ zní Čunkův citát na serveru PrahaIN.

Čunek Právu sdělil, že jeho slova nepatřila pouze Romům, ale všem, co sociální dávky zneužívají.

„Svůj výrok jsem uvozoval biblickým heslem ‚kdo nepracuje, ať nejí‘. Všichni lidé, kdo mohou pracovat a nepracují, by neměli dostávat podporu,“ řekl Čunek.

„Této skupině Romů bych spíš než setkávání se s politiky a řešení jejich bolístek radil, aby se věnovali práci. Ale chápu, že tento problém způsobil stát už před desítkami let, když začal dávat peníze všem, kdo nepracuje a mohl by,“ dodal lidovecký senátor.

Napětí roste

V Česku došlo v posledních týdnech k několika potyčkám mezi Romy a Ukrajinci. Při červnovém incidentu v Brně zemřel mladý Rom, podle nepotvrzených informací byl útočníkem Ukrajinec. Začátkem července měl Ukrajinec zranit Roma nožem v Pardubicích, několik stovek Romů poté pochodovalo městem. V polovině července Romové demonstrovali proti Ukrajincům také v Krupce na Teplicku.

Šíření dezinformací mezi Romy řeší experti

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám