Hlavní obsah

Šíření dezinformací mezi Romy řeší experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na boj proti šíření protiukrajinských dezinformací mezi Romy se zaměří nová skupina expertů z ministerstev a neziskových organizací. Vzniknout by měl také návod pro obce, jakými kroky se dá případným konfliktům a jejich eskalaci zabránit.

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstrace Romů za mír a bezpečnost

Článek

Po jednání zástupců několika ministerstev, samospráv a neziskových organizací k aktuální situaci v romských komunitách to řekla vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková. Situace a potřeby v romských komunitách se podle ní nyní mapují. Výsledky by měly být zhruba za tři týdny.

Pomoc v obcích

Čtvrteční jednání bylo reakcí na nedávné události z několika měst, kde se Romové vypravili do míst, kde bydlí Ukrajinci. Napětí začalo eskalovat po incidentu v Brně, kde v polovině června po potyčce zemřel mladý Rom. Případ vyšetřuje policie. Útočníkem byl údajně Ukrajinec, policie uvádí, že se jednalo o cizince.

Řada romských osobností protiukrajinské akce odsoudila, varovala před uplatňováním kolektivní viny a vyzývala k obezřetnosti.

„Rádi bychom vytvořili pracovní skupinu, která by se zabývala médii a dezinformacemi, abychom mohli rychle re­agovat na dezinfoscénu, která rychle manipuluje s komunitami v sociálně vyloučených lokalitách. Dezinformátoři jsou velmi rychlí, snaží se manipulovat s Romy v komunitě a zneužívat jejich sociální situaci,“ uvedla Fuková.

Podle ní by se další tým měl věnovat zapojení Romů do rozhodování v jednotlivých místech. Na řešení ve městech a obcích, kde se případné incidenty objeví, by se měli podílet tamní Romové.

„Nechceme, aby je zastupovali Romové z jiných měst. Je potřeba podporovat důvěryhodné místní lídry, kteří mají nějakou historii a slovo v komunitě. Jedině dialog může vést k řešení,“ dodala Fuková s tím, že ministerstvo pro místní rozvoj připraví pro radnice „desatero“ s opatřeními, která by měla situaci při případných incidentech zklidnit.

Dlouhodobý anticiganismus

Za frustrací Romů je podle zmocněnkyně Fukové nepřijetí minority ve společnosti a dlouhodobý anticiganismus. Na ten upozorňují i vládní výroční zprávy o situaci romské menšiny.

Zmocněnkyně i zástupci romských organizací vyzývají ke klidu, rozvaze a ověřování informací.

„Nechceme podporovat nenávistné projevy a kolektivní obviňování. Vždycky jsem byla proti němu. Jako Romové dobře víme, jaké to je a co to znamená. O to víc jsem smutná, že to dnes vidíme od Romů,“ dodala Fuková.

„Sláva Putinovi!“ Romové se v Krupce utrhli ze řetězu. Policie tomu záměrně nechává volný průběh

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám