Hlavní obsah

Další romsko-ukrajinská potyčka. Tentokrát v Novém Bydžově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie v pátek večer zasahovala u potyčky, v níž se střetli Romové zřejmě s Ukrajincem. Na konflikt, který se odehrál v Novém Bydžově na Královéhradecku, upozornila videa zveřejněná na Twitteru. Podle policie šlo o potyčku dvou mužů.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Na videích kolujících na sociální síti je vidět krátce verbální konflikt mezi dvěma muži, který končí tím, že k dvojici přistoupí třetí muž a do jednoho z mužů tak silně strčí, že ten upadne o pár metrů dál. Z videa je patrné, že v době potyčky nebyly na místě jen dvě osoby, ale mnohem více lidí z romské komunity, a že napadeným byl muž hovořící rusky nebo ukrajinsky.

„Po příjezdu hlídky se druhý z nich již na místě nenacházel. Újmu na zdraví jsme v souvislosti s tímto případem nezaznamenali, incidentem se nadále zabýváme, zjišťujeme veškeré podrobnosti, aby došlo k řádnému prošetření,“ řekla Právu mluvčí policie Lucie Konečná.

Videa zachycují i to, co se odehrávalo po příjezdu policie. Romové na záběrech policistům vysvětlují, že Ukrajinec byl sám. „Jde ale o to, že vyhrožoval, že přijde s dalšími padesáti. A my máme děti venku,“ říká za romskou komunitu mužský hlas.

Romové si na videích také stěžují, že policisté se potyčkou nechtěli zabývat, když se v době jejich příjezdu již nic nedělo. „Tady to řekl u dveří sám policajt: Běžte a rozbijte jim hubu. A já mu říkám: Takže kdybysme je pomlátili, tak je to jedno. Jo, to můžete klidně, mi řekli,“ stěžuje si na videu na nečinnost policistů muž z romské komunity. Policie se k postupu hlídky v Novém Bydžově nevyjádřila.

Konflikty mezi Romy a ukrajinskými uprchlíky v Česku eskalují od začátku června, kdy došlo ke konfliktu v Brně. Ten skončil smrtí mladého Roma. V Brně se pak konaly protesty. Podezřelý muž je ve vazbě. Další střet, do něhož se zapojilo 18 lidí, se odehrál 1. července v Pardubicích. I tady pak Romové svolali protestní shromáždění. Naposledy došlo ke konfliktu mezi několika lidmi na sídlišti v Krupce na Teplicku. Tři stovky Romů se potom vydaly na protestní pochod městem.

„Sláva Putinovi!“ Romové se v Krupce utrhli ze řetězu. Policie tomu záměrně nechává volný průběh

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám