Hlavní obsah

Rokycany se zbavily obří haldy. Kousek od centra strašila od časů monarchie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rokycany

Rokycany se konečně vypořádaly s Bílou haldou, obří hromadou strusky, která strašila nedaleko centra už od časů monarchie. Na jejím místě budou parcely pro rodinné domy.

Foto: Ivan Blažek

Halda v roce 2017

Článek

Radnice se o likvidaci hory odpadů z metalurgického provozu dávno zaniklé Bedřichovy huti – ta vyhasla už v roce 1902 – snažila od konce padesátých let. Halda však odolávala socialistickým snahám i porevolučním pokusům tří soukromých podnikatelů – podařilo se ji zmenšit, nikoliv odstranit.

Loni v červnu město podepsalo smlouvu s firmou Promo Matoušek, která se zavázala, že ekologicky nezávadný odpad do roka zlikviduje. A podařilo se jí to s tříměsíčním předstihem.

Foto: MÚ Rokycany

Tady bývala ještě před pár měsíci obří halda strusky

„Ale šlo to hůř, než se čekalo,“ řekl Novinkám Josef Matoušek, jednatel zmíněné společnosti. „Materiál byl velmi tvrdý a bylo ho více, než se předpokládalo. Většinou se musel drtit, roztloukat,“ konstatoval Matoušek.

Likvidace velkých plzeňských squatů. Do kasárenských baráků se zakousl bagr

Domácí

34 tisíc tun strusky

Na místě operovaly těžkotonážní bagry, odtěžily skoro 34 tisíc tun strusky. Přitom před loňským zahájením prací se počítalo, že jí bude o deset tisíc tun méně. Materiál nakonec posloužil v souladu s legislativou pro zpevnění svahů v nedaleké obci Dýšina.

Odměnou pro firmu budou uvolněné parcely – je jich více než hektar. Umožní výstavbu šestnácti rodinných domů a radnice jí je odprodá v ceně tři sta korun za metr plus DPH. Ovšem jisté to ještě není, budoucí investor musí splnit celkem tři podmínky, likvidace haldy byla tou první.

Foto: MÚ Rokycany

Halda v červenci 2023

Teď je na řadě druhá. „Do dvou let od podpisu smlouvy, tedy do 9. června 2025, musí zajistit vydání stavebního povolení na stavbu technické infrastruktury pro stavbu šestnácti rodinných domů podle urbanistické studie z roku 2011,“ upozornil Jiří Hlad, vedoucí rokycanského odboru rozvoje města.

„Snad nebude shánění povolení obtížnější než vlastní odtěžení haldy,“ poznamenal Matoušek a dodal: „Na projektech se už pracuje, takže to, doufejme, dopadne dobře, i když se nedá předvídat, jaké skutečnosti ještě nastanou. Už se těšíme, až se bude dělat třetí fáze.“

Ta obnáší samotnou stavbu příslušné technické infrastruktury pro uvedený počet domků a musí skončit do června 2026.

Při nesplnění jakékoliv z těchto podmínek má firma smůlu, pozemky za zmíněnou cenu nedostane. „A jakoukoliv náhradu také ne,“ upozornil Hlad.

Snaha haldu odstranit trvala přes 60 let

Za vznik Bílé haldy může podle webu města Rokycany bývalá slévárna Bedřichova huť, která vršila hromady strusky na okraji rokycanské Práchovny. V letech 1883 až 1902 se v huti vytavilo 233 700 tun surového železa. Bílou haldu tvoří hlinitokřemičitany vápníku a hořčíku. Struska je mimořádně tvrdá a  dlouho odolávala erozi i pokusům o druhotné využití.

První snaha o likvidaci Bílé haldy byla v roce 1958, kdy bytová komise MNV plánovala, že na místě vyroste komplex garáží. Část pahorku se patrně podařilo odtěžit v letech 1966 až 1967 při výstavbě prodejny čp.861/II. V říjnu 1966 město vyhlašuje, že materiál z Bílé haldy je možné použít na úpravu komunikací. V roce 1994 získává povolení k odtěžení a rozprodeji materiálu firma BIJO z Plzně, práce ale vůbec nezačaly.

Lvi a pumy nemají ve městě co dělat. Soud odmítl legalizovat šelminec u sídliště

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám