Hlavní obsah

Likvidace velkých plzeňských squatů. Do kasárenských baráků se zakousl bagr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Začalo bourání velkého plzeňského squatu na Borských polích. A o víkendu dobrovolníci zlikvidovali haldy nepořádku v rozsáhlém bezdomoveckém táboře u Seneckého rybníka. V řadě jiných případů se ale město pokouší s lidmi bez domova domluvit.

Likvidace squatu v Plzni u Folmavské uliceVideo: Ivan Blažek, Novinky

 
Článek

Do totálně vybydlených objektů bývalých borských kasáren u Folmavské ulice se tento týden zakousl bagr. Squateři jej obsadili v listopadu loňského roku. „Od té doby zde byly evidovány až tři desítky lidí bez domova,“ sdělila Tereza Schliková z tiskového odboru plzeňské městské policie. „Kolem i uvnitř objektů se začalo hromadit velké množství odpadu,“ dodala Schliková.

Tři kasárenské přízemní baráčky. Uvnitř dlouhá chodba, asi dvacet cimer pro mužstvo, záchody, sprchy, tedy přesněji, to, co z nich zbylo. Nejvýstižnější charakteristika: neskutečný nepořádek. Všude hromady hadrů, rozcupované izolace, zbytky plesnivého jídla, odpadky a všudypřítomný zápach moči.

Foto: MP Plzeň

Začala demolice kasárenských baráků na Borských polích v Plzni

„Před začátkem demolice strážníci objekty několikrát navštívili, aby obyvatele upozornili, co bude následovat, a vyzvali je k opuštění areálu,“ podotkla Schliková. „Poslední pětici osob, která se do budov opakovaně vracela, jsme museli vykázat chvíli před tím, než přijeli stavební stroje,“ uvedla Schliková, podle níž demoliční práce potrvají asi čtrnáct dní.

Kemp u rybníka

O víkendu zmizelo i bezdomovecké ležení na opačném konci města, u Seneckého rybníka. O jeho likvidaci se trochu paradoxně postarali přímo lidé bez domova, oblečení ve vestách křesťanské organizace K srdci.

„Je to skupinka, která chodí černé skládky uklízet pravidelně,“ řekl Novinkám a Právu Roman Nikodém ze zmíněného sdružení. „Za úklid dostanou pětadevadesátikorunovou stravenku. Ale hlavně jsou v partě, kde se rádi vidí, kde se cítí dobře,“ vysvětlil Nikodém, který podle svých slov dříve sám žil několik let na ulici. „Asi před pěti lety jsem měl s partou stan postavený zrovna u Senečáku. Ale to, co tam vzniklo od té doby, mě zaskočilo. To už bylo hodně přes čáru a nedivím se, že to lidem, kteří chodí kolem, vadí,“ řekl Nikodém.

Dobrovolníci zaplnili pytli s odpadem dva obří kontejnery. „To je nějakých pětadvacet třicet kubíků. Jedno místo jsme vyklidili úplně, druhé částečně,“ uvedl Nikodém. Tábor byl v té době opuštěný. „Byl tam jediný člověk. Radek. Dostal nabídku, že se může vrátit. Ale bez stanu a musí udržovat pořádek,“ dodal.

Nepsaný statut

Tenhle nepsaný statut - nedělej problémy nám, my je nebudeme dělat tobě - v Plzni na řadě míst funguje. Podle radního pro bezpečnost Jiřího Winkelhöfera (PRO Plzeň) třeba ve vyklizených garážích, které v budoucnu čeká demolice kvůli stavbě silnice, ve Velenické ulici na Slovanech.

„Byl tam neskutečný nepořádek, lidé bez domova jej ale společně s neziskovkou K srdci uklidili. Dali jsme jim k dispozici pět garáží, co nejdál od zástavby. S tím, že když bude vše v pořádku, mohou zůstat. Podobně jsme se domluvili v bývalé kvasničárně na Roudné,“ připomněl radní a dodal: „Takže to není o nějakém plošné likvidaci squatů, je to místo od místa. My se s těmi lidmi bavíme. S někým se domluvíme, s někým ne.“

V Plzni vyklízejí dům, který obsadili bezdomovci a narkomani

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám