Hlavní obsah

Roklanskou chatu letos Hladík bourat nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turistům se během několika let zřejmě zpřístupní šumavské lokality Luzenské údolí a Modrý sloup, které jsou pro návštěvníky uzavřeny především kvůli populaci chráněného tetřeva hlušce. A Roklanská chata se letos bourat nebude, řekl v pátek ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) při návštěvě Jihočeského kraje.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Roklanská chata leží v samém srdci Šumavy

Článek

Propojit a zpřístupnit unikátní českou a německou část šumavské divočiny chtějí místní i podnikatelé i Správa národního parku Šumava již delší dobu.

Stopku ale před čtyřmi lety vydalo ministerstvo životního prostředí s tím, že otevření by mělo na prostředí negativní vliv.

„Snaha o zpřístupnění je tu dlouhou dobu, pro mě je to prioritní záležitost. Přístup by se veřejnosti mohl umožnit ve stejném režimu jako v Německu. Od poloviny července do půlky listopadu, kdy tetřeví mláďata jsou již vylíhnuta a naučena soběstačnosti,“ řekl Hladík.

S bouráním Roklanské chaty počkají na ministra

Domácí

Stav chaty posoudí tři odborníci

„Ministerstvo nechá stav chaty posoudit třemi odborníky,“ dodal Hladík na adresu Roklanské chaty. Tu chce nechat zbourat Správa NP Šumava, které patří, a to kvůli jejímu dezolátnímu stavu, což vyvolalo velký rozruch.

Ministr Jihočechům slíbil, že bude dělat vše, aby s krajem a obcemi zamezil nelegální těžbě vltavínů. Takzvané „zelené zlo“ trápí především Ločenice, Svatý Jan nad Malší a Chlum nad Malší.

Kopáči tu z lesů dělají měsíční krajiny a v obrovských jámách dochází k úrazům dětí i psů. V katastru obce Svatý Jan nad Malší je přitom povolena průmyslová těžba těchto drahých kamenů. Jde o jedinou lokalitu v Jihočeském kraji, kterou krajští radní povolili.

Těží tu firma MAWE CK, která by území těžby ráda rozšířila. Proti je vedení obce i místní obyvatelé. Podle Hladíka o rozšíření území legální těžby musí rozhodnout kraj.

Policie polapila jihočeského kopáče vltavínů

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám