Hlavní obsah

S bouráním Roklanské chaty počkají na ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správa národního parku Šumava počká s vypsáním výběrového řízení na demolici Roklanské chaty až po páteční návštěvě ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). Záměr správy zbourat objekt ze třicátých let minulého století schválil v minulém týdnu stavební úřad v Kašperských Horách, má však i řadu odpůrců.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Roklanská chata leží v samém srdci Šumavy.

Článek

„S vyhlášením výběrového řízení na firmu ohledně demolice Roklanské chaty počkáme, až se pan ministr s celou věcí seznámí,“ sdělil Právu mluvčí Správy národního parku Šumava Jan Dvořák s tím, že vedení parku chce ministrovi dodat potřebné informace o stavu chaty a důvodech demolice. Hlavním důvodem je zchátralost tohoto objektu.

To, že se ministr zajímá právě o Roklanskou chatu, není podle Dvořáka nic neobvyklého. „O návštěvu chaty projevil zájem už 6. června při své návštěvě parku. Nebylo by fér, aby pan ministr přijel a my už měli výběrové řízení na demolici hotové,“ přemítal mluvčí. Proti demolici legendární chaty jsou stovky lidí i někteří politici včetně senátora Tomáše Jirsy (ODS).

Vlci se na Šumavě zabydleli v šesti teritoriích

Domácí

Výměr platí rok

Na zbourání objektu v srdci Šumavy však nemá nyní správa parku příliš mnoho času. Demoliční povolení úřadu z Kašperských Hor platí na jeden rok, ale firma, která vzejde z výběrového řízení, musí chatu demontovat a odvézt materiál jen v době od srpna do října kvůli ochraně tetřeva hlušce.

Dalším důvodem návštěvy ministra na Šumavě je zřejmě snaha o zpřístupnění atraktivní cesty na Modrý sloup. Ta vede z Březníku na hranice s Německem a pohyb je tam nyní omezen kvůli ochraně tetřeva hlušce. Správa se opakovaně pokoušela o otevření této trasy, ale musela přijmout i kompenzační opatření týkající se také například klidových území.

„Ředitel Hubený podal podnět rozkladové komisi ministerstva životního prostředí, aby bylo přezkoumáno rozhodnutí z minulého roku ohledně zastavení kompenzací týkajících se této cesty,“ dodal mluvčí správy šumavského parku Dvořák.

Spekuluje se také o tom, že ministr Hladík chce odvolat ředitele parku Pavla Hubeného. Mluvčí ministerstva Lucie Ješátková však Právu takovou informaci nepotvrdila. Nic o tom neví ani ve vedení parku. „Zatím nemáme žádné takové signály,“ dodal Dvořák.

Hladík se ujal ministerstva životního prostředí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám