Hlavní obsah

Rodina iráckých uprchlíků se vrací z Česka zpět do vlasti

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Šestičlenná rodina iráckých uprchlíků, kterou do Česka přivezl nadační fond Generace 21, se rozhodla vrátit zpět do své vlasti. Ve čtvrtek to uvedla Česká televize, Novinkám to následně potvrdila mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková i mluvčí fondu Martin Frýdl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Křesťanští uprchlíci z Iráku

Článek

„Jedná se o Iráčany z programu Generace 21,“ potvrdila Nováková.

„Dnes na vlastní náklady odletěla do zpět do Iráku šestičlenná rodina uprchlíků z programu Generace 21. Důvodem je několik faktorů, od zdravotních problémů, přes problémy psychické až po pocit, že se za posledních několik měsíců situace v Iráku mění k lepšímu tak, jak je Islámský stát zatlačován ze svých pozic,” sdělil Novinkám Frýdl.

Dodal, že Generace 21 pocit bezpečí nesdílí a je přesvědčena, že křesťanům v jejich vlasti nadále hrozí pronásledování a nebezpečí smrti, rozhodnutí rodiny ale respektuje.

„Na několik měsíců odešli z prostředí, kde mohl být kdokoliv z nich unesen, mučen nebo zabit. Pokud jsme tím alespoň jednoho z nich zachránili, stálo to za to a přejeme jim mnoho štěstí,” zdůraznil Frýdl.

Pětadvacet Iráčanů odešlo do Německa

Nejedná se o první Iráčany, kteří z ČR odešli. Už v dubnu jich 25 odcestovalo do Německa. Skupina byla umístěna do uprchlického tábora v Drážďanech.

Německý soud později rozhodl, že dvacet z nich má být vráceno do ČR. Pětice mohla v zemi zůstat, protože tam má rodinu.

Iráčané ale do Česka nechtějí. Tři zmizeli a sedmnácti se podařilo v červenci získat církevní azyl.

O návrat do vlasti požádalo už v dubnu dalších 16 Iráčanů. Později uvedli, že svého rozhodnutí litují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám