Hlavní obsah

Mluvčí Generace 21: Iráčané udělali velkou chybu a kritikou si chtějí pomoci, nezlobíme se

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mluvčí nadačního fondu Generace 21 Martin Frýdl odmítl kritiku iráckých křesťanských uprchlíků, kteří v Německu tvrdili, že v České republice dostávali špinavou vodu, neměli léky a byli vydáni napospas nepřátelskému prostředí. Podle Frýdla si Iráčané uvědomili, že udělali velkou chybu, a tak se snaží najít jakékoliv řešení své situace.

Foto: Nadace Generace 21

Fotografie skupiny iráckých křesťanů v ubytovně v Okrouhlíku u Jihlavy. Podle mluvčího nadace Generace 21 o ně bylo dobře postaráno.

Článek

Co říkáte na tvrzení Iráčanů, kteří si přáli zůstat v Německu, a kritizovali proto podmínky, které měli v ČR? Je pravda, že měli k dispozici špinavou vodu na pití, nedostali léky, byli pod dohledem, ale zároveň napospas nepřátelským postojům místních?

My tomu rozumíme, protože když člověk udělá životní chybu, tak se snaží najít jakýkoliv způsob řešení. Takže to chápeme, ale není to pravda. Z fotografií na našem webu si můžete udělat představu sami.

Dotklo se vás nějak osobně jejich chování?

Nedotklo, my tomu rozumíme. Udělali chybu a pravděpodobně si i zkazili život.

Až se skupina vrátí, budete s nimi opět v kontaktu, budete jim opět pomáhat?

My zatím nechceme spekulovat. Zaprvé vůbec nevíme, jestli se vrátí. Pokud se vrátí, nevíme v jakém režimu, nyní probíhá oficiální řízení. Nechováme vůči nim žádnou zášť a umíme si představit, že za jistých okolností bychom jim byli schopni pomoci.

Foto: Archiv Generace 21

Mluvčí nadačního fondu Generace 21 Martin Frýdl

Není rozporuplný výsledek akce pomoci iráckým křesťanům ovlivněn právě tím, že šlo o křesťany z míst, která nejsou natolik v přímém ohrožení válkou? Nebyli by třeba Iráčané z ohroženějších lokalit vděčnější za pomoc, ale dveře k nám mají zavřené, poněvadž jsou muslimové?  

Tak to není. Všichni ti lidé byli vyhnáni z domovů v Mosulu a z oblasti okolo Mosulu, kterou zabral Islámský stát. Žili v uprchlických táborech, neměli před sebou žádnou budoucnost, navíc žili v muslimském prostředí, které je nijak nepodporovalo, naopak bylo nepřátelské. Je to běžná část těchto programů, ti lidé procházejí velmi složitou situací, mají posttraumatický stres a někteří to prostě nezvládnou.

Proč se tedy někteří z nich vraceli, když vlastně neměli kam?

Ale oni v té chvíli takto neuvažují. Ti, kteří se vrátili, jsou na tom stejně jako dřív. Co víme ze zprostředkovaných zpráv, které o nich máme, tak vědí, že udělali strašnou chybu, a litují toho.

Co dalšího plánujete, když ministr vnitra Milan Chovanec program pomoci iráckým uprchlíkům přerušil?

My se teď koncentrujeme na těch 40 lidí, kteří tu jsou a snaží se žít normálně.

Jaká je nyní jejich situace?

Všichni jsou přestěhováni v bytech, učí se česky. Děti chodí do školy a dospělí se připravují na práci.

Reklama

Související články

Německo vrátí Iráčany zpět do Česka

Skupinu 25 Iráčanů, kteří odešli v dubnu z Česka do Německa, vrátí spolková republika do České republiky. ČTK o tom v pondělí informoval správní soud...

Výběr článků

Načítám