Hlavní obsah

Prarodiče nemají nárok vídat vnoučata, vyřkla justice v Římě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti by neměly trávit čas s prarodiči, pokud o to nestojí, rozhodl italský nejvyšší soud.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V Itálii jsou vazby mezi dětmi a jejich babičkami a dědečky považovány prakticky za posvátné, prarodiče často vyzvedávají děti ze školy a starají se o ně, dokud se jejich rodiče nevrátí z práce,“ napsal list The Daily Telegraph.

Nejvyšší soud v Římě však rozhodl, že děti, zejména pokud jsou starší 12 let a „schopny rozlišovat“, by neměly být nuceny stýkat se s babičkou a dědečkem proti své vůli.

Rozhodnutí vzešlo z případu, v němž prarodiče trvali na tom, že je jejich právem vídat svá dvě vnoučata, přestože mezi nimi a rodiči dětí panují vyhrocené vztahy. Jejich argumentaci přijal soud v Miláně a po odvolání ji potvrdil vyšší soud v roce 2019, který nařídil, aby úřady rodině přidělily terapeuta ze sociální služby, který by se pokusil rozkol mezi rodiči a prarodiči z otcovy strany vyřešit.

Rodiče se však proti tomu ohradili s tím, že vztahy se zcela rozpadly, a podali odvolání k nejvyššímu soudu v Římě, který je jejich poslední in­stancí.

Italský ústavní soud zamítl referendum o eutanazii

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám