Hlavní obsah

První miminka roku 2023: Anička se narodila 8 minut po půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Už pár minut po silvestrovské půlnoci se narodila v Česku první miminka. V porodnici Nemocnice AGEL Šternberk přivítali v 00:08 Aničku, která je tak zřejmě prvním letošním novorozencem v Olomouckém kraji. Jen o minutu později se v Praze narodila Timea. Přišla na svět v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí v neděli v 00:09.

Foto: Nemocnice Agel Šternberk

V porodnici Nemocnice AGEL Šternberk přivítali v 00:08 Aničku, která je tak zřejmě prvním letošním novorozencem

Článek

„Maminka porodila holčičku Aničku o váze 2700 gramů a 45 centimetrů. Na malou slečnu se doma v Jívové na Olomoucku už těší dvouletý bratříček,“ uvedla mluvčí šternberské nemocnice Adam Knesl s tím, že jde zřejmě o prvního letošního novorozence v Olomouckém kraji.

Maminku, které se na Nový rok poštěstí porodit první dítě v kraji, navštěvují zástupci hejtmanství. V předchozích letech tyto rodičky dostaly například dárkový koš s regionálními produkty, různé dárky či hrací podložku s dětskou hrazdičkou.

Foto: Nemocnice Agel Šternberk

Maminka s Aničkou

První dítě letošního roku narozené v Praze je zřejmě holčička Timea. Přišla na svět v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí devět minut po půlnoci. Holčička váží 3,2 kilogramu a měří 49 centimetrů.

V Thomayerově nemocnici se první letošní dítě narodilo ve 04:50, je to chlapec. V Motole se v 05:24 narodila holčička Kira, jejíž maminka je z Ukrajiny. Holčička váží 2,9 kilogramu a měří 50 centimetrů.

V Praze nouzově přistálo letadlo. Na palubě se narodil chlapeček

Koktejl

Dar 15 000 Kč

Praha tradičně odměňuje 15 000 korunami všechny děti, které se na Nový rok narodí matkám s trvalým bydlištěm na území hlavního města. Tradice předávání daru prvnímu pražskému občánkovi vznikla podle magistrátu pravděpodobně v 60. letech 20. století za primátora Ludvíka Černého.

Do roku 2000 ale dostávalo dar pouze první miminko. Dar byl od 5000 do 15 000 korun a formou vkladní knížky na jméno dítěte ho předával primátor matce ještě v porodnici. Od roku 2001 dostávají dar všechny děti narozené na Nový rok. Do roku 2005 byl dar 10 000 korun, v dalších letech pak 15 000 korun.

Prvním letošním dítětem narozeným v jihočeských nemocnicích je Veronika Kopecká. Narodila se v jindřichohradecké nemocnici 13 minut po půlnoci. Váží 3200 gramů. Druhým letošním jihočeským miminkem je chlapec Samuel Stanislav, který se v 00:35 narodil v Českém Krumlově. Doma v Kaplici má dva sourozence. Uvedla to mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Kateřina Koželuhová.

Veronika na jihu, Adéla na Vysočině

První porod roku má za sebou ráno pět jihočeských porodnic. První letošní miminko je v Jindřichově Hradci. „Maminka Jitka Kopecká přivedla na svět holčičku Veroniku. Na malou Verunku už se doma ve Dvorech nad Lužnicí těší tři sourozenci,“ uvedla Koželuhová. V českobudějovické porodnici přišel na svět přesně ve 02:00 chlapec Tomáš. Má doma jednoho staršího sourozence. Ve 02:27 se v táborské porodnici narodil chlapec Arés. První porod roku už měli také v prachatické porodnici.

Prvním loňským dítětem narozeným v nemocnicích na jihu Čech byla dívka Nela Dobiášová. Narodila se v písecké nemocnici v 00:01. Vážila 3550 gramů, měřila 50 centimetrů.

Prvním letošním dítětem narozeným v nemocnicích na Vysočině je Adéla. Narodila se ve 02:45 v Havlíčkově Brodě. Váží 2800 gramů. Druhým letošním dítětem narozeným v kraji je Magdalena, která přišla na svět ve 04:55 v jihlavské nemocnici. V porodnicích nemocnic v Novém Městě na Moravě, Pelhřimově a Třebíči se zatím žádné miminko nenarodilo.

První miminko kraje tak je z Havlíčkova Brodu. „Adélka se narodila ve 2:45. Porodní váha 2800 gramů a pochází přímo z Havlíčkova Brodu,“ sdělila mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo. V Jihlavě se jako první dítě narodila Magdalena. Při porodu vážila 4060 gramů a měřila 52 centimetrů. „Maminka je z Nového Města nad Metují,“ řekla porodní asistentka Sabina Dvořáková. Porod byl přirozený.

První letos narozené dítě kraje navštíví v pondělí 2. ledna hejtman Vítězslav Schrek (ODS), oznámil kraj na webu. Miminko dostane zlatý šperk v podobě znamení zvěrokruhu a šek na 10 000 korun. Vedení kraje drží tradici vítání od roku 2002. Tehdy se v havlíčkobrodské nemocnici narodil podle zdravotníků vteřinu po půlnoci Vojtěch Ostatnický, byl prvním miminkem Vysočiny i celého Česka.

Dámská jízda pokračuje

Holčičky jsou letos evidentně v převaze. První letošní dítě se totiž narodilo i v Moravskoslezském kraji, a to 20 minut po půlnoci. Na svět vykoukla holčička Natálie v nemocnici v Havířově na Karvinsku. Po narození vážila 3230 gramů a měřila 48 centimetrů.

První miminko roku 2023 už má i ostravská fakultní nemocnice. V 5:24 hodin se zde narodila také holčička, v 5 hodin ráno přišla na svět další dívenka, a to v nemocnici v Krnově. V ostravské městské nemocnici se radovali z prvního letošního přírůstku až v šest hodin ráno. I zde je prvním letošním dítětem holčička.

Damián byl až druhý

Ve středních Čechách se letos narodilo první dítě v nemocnici v Mělníku. Patricie přišla na svět v 01:33 a vážila 3750 gramů. Druhé letošní středočeské dítě přivítali ve 02:27 v Mladé Boleslavi. „Jako první se narodil chlapec Damián,“ uvedla mluvčí nemocnice Hana Kopalová. Damián váží 2730 gramů a měří 45 centimetrů.

Další chlapec přišel na svět ve 03:55 v porodnici ve Slaném. Podle personálu váží tři kilogramy a jmenuje se Petr. Chlapec se narodil ve 04:40 i v kladenské nemocnici, jmenuje se Martin a váží 2790 gramů. V nemocnici v Hořovicích se v 05:27 narodila Tamara, která váží 3020 gramů.

Ve zbylých středočeských porodnicích v Benešově, Čáslavi, Kolíně, Nymburku, Příbrami a v Rakovníku kolem 07:00 ještě na první letošní porod čekali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám