Hlavní obsah

Rezignoval na ústavní zvyky, vytváří tlak na ČSSD, tepe Zemana pravice

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana, že jmenuje Andreje Babiše (ANO) podruhé premiérem ještě před ukončením referenda v ČSSD, zkritizovala pravicová opozice. Podle hnutí STAN Zeman vytváří tlak na sociální demokracii, TOP 09 zase podotkla, že prezidentův přístup jen prohloubí politickou krizi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman

Článek

„Vytváří se tady tlak na sociální demokracii. Prezident měl počkat na to, až budou známy výsledky referenda soc. dem.,“ uvedl na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně místopředseda STAN Vít Rakušan. Výsledky budou známy 15. června.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se obul do Zemana kvůli tomu, že jmenuje premiéra, aniž by měl jistotu, že zajistí většinu ve Sněmovně.

„Hodnotíme to jako nezodpovědnost, jako rezignaci na běžné ústavní zvyky. Případná postupující krize bude jeho odpovědností,“ prohlásil Kalousek. Dodal, že půl roku trvající krize, kdy vládne vláda bez důvěry, je do značné míry odpovědností prezidenta.

„Prezident Zeman by měl Andreje Babiše znovu jmenovat premiérem až ve chvíli, kdy mu přinese 101 většinu v Poslanecké sněmovně. Takto aktivisticky vstupuje do referenda ČSSD a pouze politickou krizi prohlubuje a znepřehledňuje,” napsal na Twitter lídr ODS Petr Fiala.

Postoj prezidenta nepřekvapil předsedu lidovců Pavla Bělobrádka. „Dalo se to očekávat. Jsem přesvědčen, že se jedná o způsob nátlaku na vnitrostranické referendum ČSSD,“ komentoval Bělobrádek.

Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka Zemanovo rozhodnutí jako nátlak nevidí. „Není tajemstvím, že k sobě mají nějakým způsobem tak nějak blízko, takže mě to nepřekvapilo, nevnímám to jako nějaký tlak na soc. dem., všichni členové jsou svobodní,” řekl Chvojka.

Pan prezident chce svoji vládu snů - SPD, KSČM a ANO
Vít Rakušan, místopředseda STAN

Zeman v pondělí v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že jmenuje Babiše předsedou vlády ještě předtím, než skončí referendum v ČSSD. Do konce června bude po Babišovi chtít jména ministrů. Řekl, že tím chce vytvořit tlak na šéfa ANO, aby se sestavováním vlády pokročil. [celá zpráva]

Prezident minulý týden připomněl, že Babiš má stále možnost sestavit vládu s SPD a KSČM. Právě před tím varoval Rakušan. „Pan prezident chce svoji vládu snů - SPD, KSČM a ANO,“ zhodnotil místopředseda STAN. Dodal, že spojení Andreje Babiše a Miloše Zemana je hořlavé a pragmatické a padne ve chvíli, kdy se to prezidentovi přestane hodit.

Reklama

Výběr článků

Načítám