Hlavní obsah

Zeman chce urychlit vznik vlády, jmenuje Babiše premiérem před koncem referenda ČSSD

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenuje podruhé premiérem Andreje Babiše (ANO) ještě předtím, než skončí referendum v ČSSD, tedy do poloviny června. Zeman to řekl v rozhovoru pro Českou televizi. Do konce června pak bude po Babišovi chtít jména ministrů. Řekl, že tím chce vytvořit tlak na Babiše, aby se sestavováním vlády pokročil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman na 221. Žofínském fóru.

Článek

„Před 15. červnem zcela určitě Andreje Babiše jmenuji podruhé předsedou vlády,“ řekl Zeman. Přesný termín zatím nemá. Referendum v ČSSD o tom, zda má strana jít do vlády s hnutím ANO s podporou KSČM, potrvá do 15. června.

„Abych zaprvé vytvořil situaci, kdy bude jasné, že je to právě Andrej Babiš, který jako vítěz voleb má právo, ale i povinnost jednat o sestavení vlády. Zadruhé proto, abych ten proces urychlil,” vysvětlil Zeman.

Dva týdny na složení vlády

Babiš po jmenování bude muset na Hrad přinést jména budoucích ministrů. Podle Zemana na to bude mít maximálně dva týdny od skončení referenda v ČSSD.

Podle Zemana je jeho krok nejen tlak na ČSSD ale i tlak na Babiše, aby se sestavováním vlády pokročil.

„Pokud budu jmenován do poloviny června, tak samozřejmě bych měl do konce června předložit návrh vlády,” řekl ČT Babiš.

Už minulý týden Zeman řekl, že Babiše jmenuje podruhé premiérem bez ohledu na to, jak referendum sociálních demokratů skončí. Prezident současně připomněl, že Babiš má stále možnost sestavit vládu s SPD a KSČM.

Místopředseda hnutí ANO Richard Brabec v neděli v ČT řekl hnutí nemá žádnou alternativu pro případ, že by sociální demokraté vládu s ANO odmítli. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám