Hlavní obsah

Revoluce v sociálních dávkách: budou jen tři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přebujelý systém sociálních dávek by se měl od roku 2007 výrazně zjednodušit. Poslanci ve středu rozhodli, že současných 27 dávek by měly nahradit tři - příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc. Předloha nyní putuje do Senátu.

Článek

Se změnami počítá nový zákon o hmotné nouzi. Právní předpis má nahradit dosavadní zákon o sociální potřebnosti. Vláda hodlá novými podmínkami motivovat lidi k tomu, aby si aktivně hledali práci a upřednostnili i méně placené místo před pouhým pobíráním dávek.

Příspěvek na živobytí by lidem vyplácel stát, doplatek na bydlení pak obce s rozšířenou působností. Doplatek by se lišil podle toho, jak vysoké jsou v jednotlivých regionech náklady na bydlení.

Lidé, kteří by se náhle ocitli v tíživé situaci, například kvůli přírodní katastrofě, by podobně jako nyní mohli stát požádat o "mimořádnou okamžitou pomoc".

Nový zákon je spojen se zákonem o životním a existenčním minimu, které už nemá zahrnovat náklady na bydlení. Životní minimum Sněmovna kvůli tomu navrhla snížit z 4300 na 3126 korun, byť kabinet původně počítal se snížením na 2870 korun měsíčně.

Anketa

Jste pro redukci počtu sociálních dávek z 27 na 3?
ano
94,3 %
ne
5,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1501 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám