Hlavní obsah

Restituční hranice nebude prolomena, ubezpečují církve Klause

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká biskupská konference (ČBK), Ekumenická rada církví (ERC) a Federace židovských obcí (FŽO) v dopise ujišťují prezidenta Václava Klause o tom, že chystané majetkové vyrovnání církví neprolomí restituční hranici 1948. Žádají ho též, aby "po eventuálním kladném hlasování o tomto zákoně" pod něj připojil svůj podpis.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Církve tak reagovaly na fakt, že Klaus žádá od premiéra Petra Nečase (ODS) osobní garanci toho, že chystané majetkové vyrovnání s církvemi neprolomí restituční hranici 25. února 1948.

Rovněž Nečasovi poslaly ČBK, ERC a FŽO dopis, v němž ho ujišťují, že ze strany církví a náboženských společností nedojde k žádným aktivitám, které by jakkoli zpochybnily limit 25. února 1948.

Klaus v sobotu, kdy se potkal v Českých Budějovicích s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou, řekl, že zatím garance od Nečase nemá. [celá zpráva]

Poslanci rozhodnou na zářijové schůzi

Navržený zákon o vracení majetku církvím a finančním vyrovnání je nyní v parlamentu, Senát ho vrátil Sněmovně, která by o něm měla rozhodovat znovu na nadcházející schůzi. Jako každá jiná norma bude potřebovat i podpis hlavy státu, pokud poslanci veto senátorů přehlasují.

"Je nám známo, že tak můžete učinit jedině v případě, kdy budou vyvráceny pochybnosti o prolomení hranice 25. únor 1948. Nemůžeme v této chvíli učinit nic jiného, než Vás osobně ujistit, že z naší strany tento zákon nikdy nebude takto interpretován. Důležitým signálem k tomuto jasnému a setrvalému postoji je i prohlášení Federace židovských obcí, v němž je uvedeno, že ´není považováno za nezbytné, aby se otázka arizovaného majetku (v dosavadním držení státu) řešila prostřednictvím tohoto zákona´," uvádí se v dopise Klausovi, který podepsal předseda ČBK Duka, šéf ERC Joel Ruml a předseda FŽO Jiří Daníček.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Vládní norma je předmětem bouřlivých diskusí, má své příznivce i mnoho odpůrců. Silně ho kritizuje opoziční ČSSD a KSČM. Norma navrhuje, aby stát církvím vyplatil od roku 2013 postupně 59 miliard korun navýšených o inflaci. Církve též mají dostat zpět 56 procent majetku, zabaveného komunistickým režimem. ČSSD prohlašuje, že ODS a TOP 09 chtějí církvím darovat 134 miliard a že církevní restituce budou podle jiného metru než restituce ostatní.

Reklama

Související témata:

Související články

Restituční soupis existuje, je ale tajný

Existuje soupis majetku, na který církve vznášejí nárok? Vládní politici za souhlasného pokyvování církevních představitelů tvrdí, že by bylo pracné seznam...

Výběr článků

Načítám