Hlavní obsah

„Volal jsem Angele, svolej radu hned.“ Babiš šel ve Sněmovně do Fialy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf opozičního hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš se na čtvrtečních interpelacích ve Sněmovně obul do vládního předsedy Petra Fialy (ODS). Vyčetl mu, že ještě během českého předsednictví nesvolal radu. Fiala mu připomněl, že unijnímu orgánu šéfuje Charles Michel.

Zvýšený hlas vs. klid. Andrej Babiš a Petr Fiala ve SněmovněVideo: PSP

 
Článek

„Nic jste neudělal, nesvolal jste jedinou mimořádnou radu. Měl jste zavolat Michelovi (předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi – pozn. red.). Jak já jsem volal. Nebo Bělorusko s Morawieckim (polským premiérem Mateuszem Morawieckim – pozn. red.). Volal jsem Angele (bývalé německé kancléřce Angele Merkelové – pozn. red.); udělej radu okamžitě,“ rozhořčil se Babiš na plénu v nesouvislém toku slov a jmen.

„Totálně jste selhal. Jste neschopný a propásl jste historickou šanci předsednictví ve prospěch České republiky,“ dodal Babiš.

Orbán či Macron. Babiš využil pražský summit k „přátelským“ setkáním

Domácí

Fiala před poslanci nadhodil, že Babiše podle něj „štve úspěšný summit“, na který se začátkem října sjeli do Prahy státníci z celé Evropy.

„Moc nečekám, ale člověk by si přece jenom myslel, že i představitel opozice bude mít zájem na dobrém jménu České republiky a na dobrých výsledcích,“ uvedl premiér.

Zároveň se ohradil proti Babišovu tvrzení, že si měl během summitu domluvit některá bilaterální jednání.

„Chápu, že nemůžete posoudit to, co třeba představitel hostitelské země v průběhu toho summitu má dělat. Nikdy jste takový summit nezorganizoval, ani byste to neudělal. Takže to vám ani nevyčítám,“ rýpl si Fiala.

Babiš konkrétně poukazoval například na to, že premiér (prý) jednal s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem pouze jako „přísedící“ během jeho schůzky s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

„Babiš zase lhal ve Sněmovně: že prý Petr Fiala nejednal s tureckým prezidentem. Tady je důkaz,“ reagovala také ODS prostřednictvím oficiálního twitterového účtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám