Hlavní obsah

Řehka: Armáda se připravuje na černý scénář. Válku s protivníkem s jadernými zbraněmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká armáda se připravuje na černý scénář, uvedl v úterý na velitelském shromáždění náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka. Podle něj je tímto scénářem válka s jadernými zbraněmi. Také upozornil, že nelze spoléhat na věčný mír. Prezident Petr Pavel zase varoval, že konflikt na Blízkém východě má potenciál stát se globální záležitostí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Náčelník generálního štábu Karel Řehka

Článek

„Eskalační potenciál ve světě roste. Je mou povinností říkat fakta, i když jsou nepříjemná, a budu to dělat dál. Konflikty, strategické šoky a překvapení se opakují s železnou pravidelností. Nelze spoléhat na věčný mír,“ prohlásil na velitelském shromáždění Řehka.

Česká armáda se podle něj připravuje na černý scénář, což je válka s protivníkem s jadernými zbraněmi. Nespornou výhodou pro Česko je podle něj naše členství v NATO, v jehož rámci bychom se společně bránili.

„Kdyby došlo ke střetu mezi Ruskem a Aliancí, opakuji kdyby, byli bychom aktivním účastníkem od první vteřiny. Dotklo by se to armády, naší infrastruktury, ale také občanů,“ připomněl Řehka stejně jako před rokem.

Vojenské řešení musí vždy přijít až po vyčerpání diplomacie, řekl Pavel

Domácí

Vedle Ruska je podle Řehky další významnou hrozbou pro NATO mezinárodní terorismus.

„Mezinárodní terorismus dál ohrožuje naši civilizaci a vedle Ruska je to nejvýznamnější hrozba pro celé NATO. Teroristé před několika týdny zavraždili stovky civilistů a odvedli desítky lidí včetně dětí. Vedle velké války zůstává terorismus pořád hrozbou, na kterou se musíme připravovat,“ řekl šéf armády.

Jednoznačné ne podpoře terorismu

„Z vojenského pohledu obavy nemám. V operacích zaměřených na boj s terorismem jsme působili dvě dekády a vím, že to vojensky zvládneme. To ale bude téměř nemožné, pokud budeme tolerovat jakoukoliv podporu terorismu,“ dodal Řehka.

Připomněl také, že napětí vzrůstá rovněž v Indo-Pacifiku, kde se „Čína snaží měnit světový pořádek“, v Africe či západním Balkáně, což má dopady na bezpečnost v Evropě.

Řehka též připomněl současné modernizační úsilí v armádě. Letos vojáci začali používat například americké vrtulníky Viper a Venom či rušiče Starkom.

Řehka: Probuďme se! Tolerujeme tu podporu čirého zla Hamásu

Evropa

„Do konce roku bude hotová koncepce armády do roku 2035. Celá armáda přejde na západní techniku a bude se digitalizovat a propojovat,“ uvedl Řehka s tím, že do budoucna například Česko získá schopnost bránit se proti balistickým raketám. Plánovaný nákup amerických stíhacích letounů F-35 pak podle něj vhodně naplní pozemní protivzdušnou obranu.

„I přes obrovský nárůst rozpočtu, ale nebudeme mít ani zdaleka dostatek prostředků pro rychlé řešení všech našich současných problémů. O to víc musíme být efektivnější,“ konstatoval Řehka.

Pavel varoval před konfliktem na Blízkém východě

Na velitelském shromáždění v úterý vystoupil i prezident Petr Pavel, a to poprvé v roli hlavy státu. Ten varoval před konfliktem na Blízkém východě.

Útok palestinského radikálního hnutí Hamás měl podle Pavla za cíl vyvolat silnou reakci Izraele a zároveň začít štěpit mezinárodní veřejné mínění v neprospěch židovského státu.

„Není zdaleka jenom omezeným regionálním konfliktem, ale jak jsme měli možnost sledovat, má obrovský výbušný potenciál nejen pro regionální konflikt, ale dokonce globální. Nejen v rovině fyzické, válčení, případně vstupem do války Íránu a dalších zemí, ale především tím, jak začíná rozdělovat svět,“ upozornila hlava státu.

V různých zemích, i spojeneckých, podle prezidenta sílí odpor proti izraelské odvetě a podpora Palestinců.

„Mělo by to být varováním, že ani v případech, kdy se na první pohled zdá situace jasná, si nemůže nikdo být jistý vývojem. Je celkem jasné, že podpora veřejného mínění je klíčová pro jakýkoli úspěch i ve vojenské operaci,“ uvedl Pavel.

Boje v Pásmu Gazy mají další mrtvé, v mešitě našli dílnu na rakety

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám