Hlavní obsah

Registr vozidel má problémy, spadlo spojení s policejními databázemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Registr vozidel, který prošel minulý týden dvoudenní odstávkou kvůli změně provozovatele, v pondělí před 17. hodinou přestal odbavovat žadatele. Vypadlo spojení s policejní databází hledaných vozidel. Informoval o tom vedoucí dopravně správních agend pražského magistrátu Josef Mihalík. Výpadek hlásili úředníci i z jiných měst v Česku, například z Kladna a ze Zlína.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Někteří žadatelé odcházeli v pondělí kvůli poruše registru z úřadů s nepořízenou.

Článek

"Nemůžeme přihlašovat vozidla, protože nefunguje pátrání," postěžoval si Mihalík. Podle něj se v Praze nepodařilo odbavit na 80 žadatelů. Na odstranění problému v současnosti pracuje policejní prezidium, které databáze s odcizenými vozidly spravuje.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Tomáše Neřolda nevznikl problém v samotném centrálním registru, ale právě v policejních databázích, které spravuje Česká pošta. Ta podle ministerstva dopravy na odstranění problému pracuje. Bez ověřování údajů v těchto systémech úředníci nesmějí velkou část úkonů provádět, zopakoval Neřold.

Problém byl zhruba po třech hodinách, tedy už v době, kdy nebyly úřady otevřené, odstraněn.

Dvoudenní odstávka kvůli změně provozovatele

Podle ministerstva dopravy se v pondělí na registrech vozidel uskutečnilo kolem 20 tisíc transakcí. Na 1800 žadatelů v pondělí odbavili například v Praze, klidný průběh až do odpoledních hodin hlásila i ostatní města.

Minulé úterý a ve středu byl registr mimo provoz kvůli plánované odstávce, během které došlo k výměně provozovatele systému. Tím byla dříve společnost ATS-Telcom, nyní ji nahradily společnosti ICT a Telefónica. Registr byl opětovně spuštěn ve čtvrtek, nebyl ale zcela zatížen, protože v provozu byla jen asi čtvrtina registračních pracovišť.

Reklama

Související témata:

Související články

Registr jízdních kol Nečase nenadchnul

Centrální registr jízdních kol, který podle dnešního vydání Mladé fronty Dnes (MfD) navrhuje vytvořit ministerstvo dopravy, nepovažuje premiér Petr Nečas (ODS)...

Registr vozidel funguje i při plném zatížení

Nový systém centrálního registru vozidel v pondělí v plném zatížení bez problémů funguje a odbavení probíhá standardně. Po spuštění v minulém týdnu je pondělí...

Výběr článků

Načítám