Hlavní obsah

Referendum o hazardu v Kladně je neplatné, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v Praze ve čtvrtek rozhodl o tom, že referendum o hazardu v Kladně, které se konalo při lednových prezidentských volbách, bylo neplatné. Žalobu podala Iniciativa Kladno bez hazardu, jejímiž členy jsou i kladenští opoziční zastupitelé.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Referenda proti hazardu v Kladně

Článek

Na twitteru to ve čtvrtek uvedla senátorka Adéla Šípová (Piráti), která v lednu podala návrh na vyslovení neplatnosti referenda. ČTK to potvrdil mluvčí kladenské radnice Vít Heral.

Referendum sice není platné, ale jeho případné opětovné vypsání soud nenařídil. Bude to v pravomoci kladenských zastupitelů. Město podle Herala připravuje podrobnější reakci.

Plebiscitu se v Kladně 13. a 14. ledna zúčastnilo 26 procent voličů (v prezidentských to bylo 62 procent), zákon ale vyžaduje minimální účast 35 procent. Ačkoli se tři čtvrtiny hlasujících vyslovily pro zákaz hazardu, je referendum pro nízkou účast neplatné.

Odpůrci poukazovali například na to, že Kladno zaplatilo informační kampaň proti referendu z veřejných peněz a že některé komise aktivně nenabízely hlasovací lístky.

Podle Šípové a iniciativy Kladno bez hazardu byl plebiscit zmanipulovaný.

„Město Kladno udělalo vše pro to, aby zmařilo hlasování v referendu a lidé neměli přístup k hlasovacím lístkům, kterých ostatně natisklo asi jenom šedesát procent. Tím bylo porušeno ústavní právo, konkrétně Článek 21 Listiny základních práv svobod,“ uvedla už dříve Šípová.

„Senátorka u soudu předložila datovou analýzu dokládající, že v těch okrscích, kde se dodržoval zákon, byla účast v referendu 46 procent,“ uvedl pro Novinky Janusz Konieczny z České pirátské strany.

Referendum o zákazu hazardu v Kladně míří k soudu. Bylo zmanipulované, tvrdí senátorka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám