Hlavní obsah

Ředitelka z Blovic odvolaná kvůli šikaně: Chtěli, abych přinesla osobní oběť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blovice

Své odvolání považuje bývalá ředitelka základní školy v Blovicích na Plzeňsku, kde policie prošetřuje otřesnou šikanu, Dagmar Hitková za nespravedlivé. Tvrdí, že svým odchodem měla přinést osobní oběť, což odmítla udělat. Podle inspekce ale vedení školy šikanu řešilo neadekvátně. K podobným závěrům došla i městská rada.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Odvolaná ředitelka blovické základní školy Dagmar Hitková.

Článek

Na bouřlivém březnovém jednání zastupitelstva vystoupili rodiče a mluvili o šikaně svých dětí. Předložili petici s více než 400 podpisy a žádali odvolání ředitelky. Odpor se zvedl po zveřejnění případu 13leté dívky, které měla trojice spolužáků ubližovat.

Městská rada následně Hitkovou, jež je zároveň koaliční zastupitelkou za hnutí Žijeme Blovice, odvolala. Teď je na nemocenské. Médiím se zpočátku vyhýbala. Nyní však Novinkám poskytla písemné odpovědi na zaslané otázky. Tvrdí, že městská rada pouze podlehla tlaku. „Rozhodnutí rady považuji za unáhlené a nespravedlivé. Podlehli tlaku, že jsme přehlíželi a neřešili mediálně známou šikanu naší žákyně,“ uvedla.

„Jeden zastupitel mi řekl, že mám přinést osobní oběť, aby se situace uklidnila. Neudělala jsem to dobrovolně, protože si myslím, že to nebyla správná cesta,“ pokračovala.

Otřesná šikana ve škole v Blovicích: Strkání tužek do zadku, kálení do koše

Domácí

Situací se zabývala i Česká školní inspekce (ČŠI), na kterou se obrátili rodiče dětí. Podle jejích závěrů škola šikanu řešila neadekvátně. Náměstek ČŠI Karel Kovář konstatoval, že bylo třeba šikanu včas zarazit, aby si agresoři nemysleli, že v ní mohou beztrestně pokračovat.

K podobnému výsledku dospěl i radní Pavel Vlach ze stejné strany jako Hitková. Coby předseda školské rady totiž provedl ještě před zastupitelstvem vlastní šetření, která se shodovala s pozdějšími závěry ČŠI. „Paní ředitelku jsem dopředu upozornil, že pokud moje zjištění potvrdí inspekce, což je důležitý kontrolní orgán, je to na odvolání. Určitě to nebylo pod tlakem,“ podotkl.

Jako největší problém označil systémově špatně nastavené věci, včetně fungování poradenského pracoviště. „Šikana už byla jenom vyústěním,“ řekl Vlach. Místostarosta Michal Hodek (Společně pro Blovice) dodal, že za rozhodnutím si radní stojí. Připomněl, že důležitou roli hrál právě výsledek inspekce.

Právě proti němu se Hitková ostře vymezila. „Inspekce neříká, že k šikaně došlo a že jsme ji neřešili. Mluví o neúčinných opatřeních, která měla případné šikaně předejít,“ napsala. Upřesnila, že s dívkou dlouhodobě pracovali, dostala i vlastní asistentku.

Jenže náměstek Kovář citovaná slova vyvrátil. „Šikana tam zkrátka byla. V opačném případě by preventivní programy přece fungovaly. Stížnosti týkající se dlouhodobého neřešení šikany a nezajištění bezpečného pobytu žákyně ve škole jsme vyhodnotili jako důvodné,“ shrnul.

Šikanovaná dívka z Blovic se bojí chodit do školy. Vedení selhalo, řekla inspekce

Domácí

Kolektiv, do něhož dívka v páté třídě chodila, byl podle něj rizikový. Odehrála se v něm řada verbálních útoků a nevhodné chování zejména chlapců vůči spolužačkám. I přes kázeňská opatření, preventivní programy a intervence nedošlo ke zlepšení. „Zápis z adaptačního kurzu v šestém ročníku popisuje, že holčička i další žáci byli ve stresu. Cítili se špatně, plakali, někteří dokonce předčasně odjeli,“ nastínil.

Situace se změnila až loni v září, kdy na problémy upozornili rodiče 13leté dívky. Ta nakonec skončila v paralelní třídě. „Protože incidenty pokračovaly o přestávkách, dostala nepřetržitý pedagogický dohled,“ přiblížil náměstek. Podle závěrů inspekce měla škola řadu indicií, jež svědčily o psychické nepohodě žákyně. I přesto nepřijala do podzimu 2023 žádná účinná opatření.

Bývalá ředitelka požádala o došetření, protože podle ní inspekce nevyslechla všechny dotčené kantory. Prohlásila také, že šikanu ohlásili rodiče 13leté žákyně teprve začátkem ledna. „Nemohla jsem ji tedy řešit zpětně. Ale ihned jsem tento případ oznámila na policii,“ bránila se.

O samotné šikaně hovořili rodiče 13leté dívky skutečně až v lednu. Dcera se jim totiž do té doby nesvěřila. „Nemohli jsme vyslechnout všechny učitele, protože někteří už na škole nepracují,“ reagoval Kovář na námitku ze strany Hitkové.

Učitelé rozdělení na dva tábory

Odvolaná ředitelka tvrdí, že za ní stojí většina pedagogického sboru. Redakce Novinek má ovšem k dispozici dvě prohlášení, v nichž si kantoři na svou nadřízenou a její kolegyně stěžovali. „Vedení vyvíjí opakovaný veřejný nátlak na všechny, aby podepisovali stížnosti a dopisy proti odvolání ředitelky. My je podepisujeme pouze z obavy, nejen o své pracovní místo,“ stojí v prvním dokumentu.

Ve druhém dopise někdejší pedagogové líčí důvody svého loňského odchodu. Podle nich se Hitková chovala arogantně, znemožňovala jim přístup k informacím, při řešení šikany či dalších záležitostí je záměrně obcházela. Učitelé se rozdělili na dva tábory, na škole panovala špatná atmosféra.

Hitková chce i po odvolání z funkce ředitelky na škole zůstat a učit.

Po odvolání ředitelky v Blovicích kvůli šikaně zavládl na škole chaos. Kantorky neučily

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám