Hlavní obsah

Otřesná šikana ve škole v Blovicích: Strkání tužek do zadku, kálení do koše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blovice
Aktualizováno

Rodičům, jejichž děti chodí do základní školy v Blovicích na jižním Plzeňsku, došla trpělivost. Sepsali petici, v níž žádají odvolání ředitelky. Ta podle nich dlouhodobě přehlíží šikanu. Ve středu dokument se čtyřmi sty podpisů předali zastupitelům a prosili, aby zoufalou situaci konečně řešili.

Rodiče přišli na zastupitelstvo a mluvili o šikaně, kterou zažily jejich děti.Video: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

Reagovali tak na nedávno zveřejněný případ, jenž vyšetřují kriminalisté. Třináctiletou dívku si vyhlédla trojice spolužáků a roky jí ubližovala.

„Vůči poškozené se měli chovat nevhodně, kdy ji různým způsobem ponižovali a pod pohrůžkami násilí nutili k nechutnostem, z nichž některé měly i sexuální podtext,“ upřesnila Novinkám před časem státní zástupkyně Taťána Ulčová.

Rodiče proto připravili petici, za deset dní ji podepsalo přibližně 400 lidí. Upozorňují na dlouhodobě špatné klima a další šikanu, kterou zažívaly jejich děti. „Je to jednoznačné zanedbání ze strany ředitelky i zřizovatele, tedy města,“ podotkla matka jedné žákyně Miroslava Baumruková.

Dvanáctiletá skončila na antidepresivech

Uvedla, že její tehdy dvanáctiletá dcera byla také obětí šikany. „Co jí spolužáci říkali, se nedá publikovat. Ale byl tam velký psychický nátlak. Došlo to tak daleko, že se bála chodit i po chodbě, protože ji odchytávali, vydírali ji. Nakonec se u ní projevily panické ataky a skončila na antidepresivech,“ popsala matka.

Zastupitelé v Blovicích na jižním Plzeňsku řešili šikanu na tamější škole.Video: Klára Mrázová, Novinky

Na problémy upozornila, mluvila o nich s kantory i s ředitelkou. „Ta mi odpověděla, že nebyla naplněna skutková podstata šikany, čímž jednání skončilo. Na další schůzku už mě doprovázel OSPOD, takže se situace trochu urovnala,“ pokračovala.

Kritizovala také chování speciální pedagožky, která je zároveň vedoucí školního poradenského pracoviště. „Její kabinet nazývají děti mučírnou, protože tam probíhá psychický nátlak,“ doplnila Baumruková.

Obdobně se vyjádřila další matka Věra Mašková. „Můj syn zažíval psychický nátlak od speciální pedagožky. Intervenci s ní jsme přerušili. Syn dostal individuální plán,“ nastínila.

A stejně hovořila Michala Benetková, jejíž starší dceru před dvěma lety šikanovali spolužáci. Dodnes musí dívka kvůli psychickým potížím brát léky. „Není to nic pěkného, když dítě leží čtrnáct dní v nemocnici. Neví, co s ním bude. Nechce spát, protože se bojí, že v době panické ataky zemře,“ vyprávěla Benetková.

Zameteno pod koberec?

Podle Baumrukové zametla ředitelka stížnosti pod koberec. „Mám svědectví dalších rodičů, kteří se bojí vystoupit z řady a říct vše veřejně,“ pronesla. Dodala, že mají strach o své děti, jejich prospěch či eventuálně negativní dopady na psychiku.

Absolventka školy Tereza SlukováVideo: Klára Mrázová, Novinky

Na zastupitelstvo přišli i absolventi. Dnes už středoškolačky vypověděly, že o šikaně 13leté dívky věděly. „Děti ji začaly vydírat. Nutily ji k různým věcem. Slyšela jsem, že jí nějaká holčička strkala tužky do zadku,“ zmínila Tereza Sluková, která tehdy byla v deváté třídě. Dívku vídala, jak sedí na chodbě a pláče. Jednou se jí šla zeptat, jestli je v pořádku, ona ale nekomunikovala.

Nikdo podle Slukové situaci neřešil. „Prý dívku vydírali a říkali jí, aby se vykakala do koše,“ líčila. Stejné informace se dostaly také k Lucii Červené. „Perverzní praktiky, jaké prováděli té holce, už se na škole řeší delší dobu. Ale učitelky dělaly, že o ničem nevědí, a hlavně paní ředitelka,“ zdůraznila.

Polopravdy, spekulace, brání se ředitelka

Ředitelka Dagmar Hitková, která je zároveň koaliční zastupitelkou, nechtěla s médii komunikovat. Své vyjádření pošle do tří dnů písemně. Během jednání však prohlásila, že v letošním školním roce řešili už osm stížností kvůli šikaně. Šest z nich vyhodnotili jako rizikové chování. Zdůraznila, že se žáky nejenom z těchto případů pracují. „Udělili jsme kázeňská opatření. Dva případy jsme hned oznámili policii,“ vypočítala. Podrobnosti kvůli probíhajícímu vyšetřování ale nesdělila.

Česká školní inspekce eviduje od minulého podzimu tři podněty kvůli šikaně, nevhodnému či agresivnímu chování. Jednu stížnost zamítla, nicméně ostatní dvě vyhodnotila jako důvodné. Informaci Novinkám potvrdil ve čtvrtek náměstek ústředního školního inspektora Karel Kovář.

„Mezi dětmi a jejich rodiči se nejen díky sociálním sítím a především díky medializaci naší školy šíří celá řada polopravd, spekulací, nepodložených informací, také dehonestujících výroků,“ poukázala Hitková. To má podle ní negativní dopad na práci kantorů i na samotné žáky.

Její zástupkyně Petra Sýkorová přiznala, že se ve škole objevuje kyberšikana mířená na děti i pedagogy. Konstatovala, že žáci si mezi sebou posílají výhrůžné a velmi urážlivé zprávy přes WhatsApp nebo e-mail. Několik případů se opět dostalo na policii, která je prošetřuje. Podle Sýkorové komunikují s řadou odborníků.

Zastupitelé po téměř čtyřhodinové bouřlivé schůzce nakonec přijali usnesení, že se rada bude záležitostí i peticí zabývat. Starosta Blovic Robert Zelenka (Žijeme Blovice) nechtěl příliš odpovídat na dotaz, zda proberou odvolání ředitelky. „Pokud se prokážou některé věci a legislativa nám to uloží, může k tomu dojít,“ připustil nakonec.

Roky měli ubližovat spolužačce. Dvě dívky a chlapce ze základní školy vyšetřují za vydírání

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám