Hlavní obsah

Po odvolání ředitelky v Blovicích kvůli šikaně zavládl na škole chaos. Kantorky neučily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blovice

Rada města Blovice na jižním Plzeňsku odvolala minulý týden ředitelku tamější školy, kde policie vyšetřuje otřesnou šikanu. Podle zjištění Novinek nastal poté na devítiletce chaos. Některé kantorky neučily ani nezajistily dohled nad žáky. Od středy bude mít škola nové, prozatímní vedení, vrací se do něj Růžena Kohoutová, která zařízení v minulosti vedla.

Foto: Klára Mrázová

Základní škola v Blovicích na jižním Plzeňsku

Článek

Na nestandardní situaci ohledně výuky upozornili rodiče některých dětí. Obrátili se také na radu města, aby věc co nejrychleji vyřešila. „Ano, stížnosti skutečně byly,“ potvrdil starosta Robert Zelenka (Žijeme Blovice).

Rada nejdříve odvolala Dagmar Hitkovou, následně vedením dočasně pověřila její zástupkyně Petru Sýkorovou a Lenku Berglovou. Starosta sdělil, že výuka neprobíhala dle zákona, a tak požádali o okamžitou nápravu. „Vyzvali jsme je dopisem, aby zjednaly nápravu,“ doplnil Zelenka. Podle informací Novinek některé kantory neučily ani se nepostaraly o bezpečnost žáků.

Redakce se pokoušela obě zástupkyně opakovaně kontaktovat. Sekretářka školy řekla, že s médii komunikují pouze zástupci zřizovatele, jímž je město.

Otřesná šikana na škole v Blovicích zlomila ředitelce vaz

Domácí

Rada znovu během úterního odpoledne zasedala a jmenovala nové vedení. Do čela devítiletky dočasně nastoupí kantorka Jolana Rundová. Jejími zástupkyněmi se stanou Růžena Kohoutová, dlouholetá někdejší ředitelka, jež odešla do penze, a pedagožka Václava Kopecká. „Bude lepší, když nové vedení nebude zatíženo pochybeními, pro které došlo k obvolání paní ředitelky,“ vysvětlil radní Pavel Vlach (Žijeme Blovice). Všechny tři uvedené kantorky navíc prostředí dobře znají.

Vlach dodal, že záležitost konzultovali s řadou odborníků. Podle radních je právě někdejší ředitelka Kohoutová zkušená manažerka, jež dokáže situaci stabilizovat. „Prokázala, že dokáže školu vést, aby plnila svoje poslání dle zákona, to znamená vzdělávat a vychovávat,“ podotkl. Ubezpečil, že v úterý už výuka probíhala bez komplikací. Školský odbor též co nejdříve vypíše konkurz na nového ředitele.

Šikana a petice proti ředitelce

Rada odvolala ředitelku kvůli závažnému porušení nebo neplnění právních povinností vyplývajících z jejích činností, úkolů a pravomocí. Hitková s tímto postupem nesouhlasila. Tvrdí, že v médiích a na sociálních sítích se objevily nepravdivé zprávy. Neměla ani možnost se vyjádřit k závěrům České školní inspekce, jež některé stížnosti ohledně šikany zhodnotila jako oprávněné. Hitková, které se zastala významná část pedagogického sboru, od minulého týdne vůbec nekomunikuje.

Proti ředitelce se naopak postavili rodiče žáků. Někteří z nich mluvili na nedávném zastupitelstvo o šikaně. Zmiňovali, že jejich děti zažívaly psychický nátlak, vydírání, objevovaly se u nich panické ataky, dokonce skončily na lécích. Odevzdali petici s více než 400 podpisy. Žádali, aby Hitková už nezůstala na svém postu, protože podle nich dlouhodobě situaci neřešila.

Odpor se zvedl po zveřejnění případu 13leté dívky, kterou si vyhlédla trojice spolužáků a roky jí měla ubližovat. „Vůči poškozené se měli chovat nevhodně, kdy ji různým způsobem ponižovali a pod pohrůžkami násilí nutili k nechutnostem, z nichž některé měly i sexuální podtext,“ upřesnila pro Novinky před časem státní zástupkyně Taťána Ulčová.

Otřesná šikana ve škole v Blovicích: Strkání tužek do zadku, kálení do koše

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám