Hlavní obsah

Ředitelé sociálních zařízení zaměstnance do vakcín nenutí

Právo, alf, den, pra, rap, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří ředitelé domovů důchodců by sice přivítali, kdyby bylo očkování zaměstnanců v sociálních službách povinné, ale podřízené k očkování nenutí, aby jim neutekli. Velká část jejich pracovníků je podle průzkumu Práva už naočkovaná, vakcinaci ale stále odmítá až pětina z nich.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

V domově důchodců v Lamperticích na Trutnovsku očkování z různých důvodů nadále odmítá šest z 38 zaměstnanců domova. Ti neočkovaní se nenechali přesvědčit ani penězi.

„Snažili jsme se neočkované zaměstnance přesvědčovat o nezbytnosti vakcinace. Trestat za to nikoho nelze. Musí pochopit, že jde o dobrou věc pro domov a jeho klienty,“ popisuje ředitel Viktor Selinger.

V domově, kde zemřel nakažený senior, dostali covid další dva proočkovaní

Koronavirus

Povinnost vakcinace zaměstnanců v sociálních službách, zvlášť v domovech důchodců, by uvítal. „Praktický příklad, že to pomáhá, známe z našeho domova, kde po kompletním únorovém proočkování 52 klientů doposud nebyl jediný případ covidu,“ tvrdí Selinger.

Ředitelka domova seniorů v Mladé Boleslavi Světlana Kubíková varuje před tím, očkování přikazovat: vedlo by to podle ní k odchodům pracovníků. Naočkovaných tady mají 70 až 80 procent klientů a stejný podíl je i u pracovníků.

„Byla bych ale velmi opatrná s tím, aby se říkalo, že pracovníci sociálních služeb musí být očkovaní povinně. Už nyní máme o pracovníky nouzi, a kdo by to pak šel dělat, když bude taková povinnost?“ varovala ředitelka Kubíková.

Hledají se náhradníci k očkování

Domácí

Jinde nemají s motivací problém. V léčebně pro dlouhodobě nemocné Rehos Nejdek na Karlovarsku, která v době pandemie sloužila zčásti jako covidové centrum, se nechala naprostá většina personálu očkovat.

Nechtějí hlavně mladí

„Problém se zaměstnanci nebyl, protože jsme byli covidové centrum a zažili jsme si své. Po roce, který jsme si tu zažili, jsme si oddychli a nebyl problém, že by se nechtěl někdo nechat očkovat,“ uvedla ředitelka Rehosu Nejdek Olga Pištejová.

Podobně to mají v domově s pečovatelskou službou pro seniory ve Slezské Ostravě, mají nyní zhruba 85 procent proočkovaných zaměstnanců.

„Bylo by jich více, naši zaměstnanci jsou očkování nakloněni. My jsme si tady tím covidem prošli bohužel opakovaně a někteří z pracovníků měli těžký průběh. Všichni ale ještě naočkováni nejsou, protože čekají na druhou dávku nebo vyčkávají na uplynutí té devadesátidenní lhůty,“ vysvětlila Právu vedoucí sociálních služeb Slezské Ostravy Darina Kolková.

Do karantény budou muset i lidé s první dávkou očkování

Domácí

V městské části Ostrava-Jih se v domovech pro seniory proočkovanost zaměstnanců a klientů také pohybuje kolem 80 až 90 procent. „Ne všichni jsou a byli očkování nakloněni. Hlavně mladé holky se očkovat moc nechtějí. Vedení nás ale nenutí,“ svěřila se zase Právu jedna z pečovatelek z Ostravy-Jihu, která si ale nepřála zveřejnit jméno.

Sázejí na osvětu

V domově pro seniory v Ostravě-Vítkovicích mají naočkovaných 64 procent zaměstnanců. „Někteří jsou odmítači, jiní mají zdravotní důvody. Vše jim od začátku vysvětlujeme, že chráníme naše klienty, ale i své kolegy. Někteří to časem přijali, jiné motivuje až to, že chtějí cestovat a chodit za kulturou a už je otravují testy,“ upozornila Právo ředitelka vítkovického domova pro seniory Lucie Lukasová.

„U nás máme vysoké počty naočkovaných, jsou to téměř všichni zaměstnanci. Očkovaných je téměř 90 ze 106 pracovníků, ale rozhodně k tomu nikoho nenutíme. Necháváme to na každém,“ řekl Právu ředitel Domova seniorů v Uhlířských Janovicích Václav Váňa. Ve srovnání s jinými domovy seniorů je poměrně nízká proočkovanost pracovníků v Centru seniorů Mělník.

„Je to do padesáti procent zaměstnanců, ale přesto nemůžeme nikoho nutit. Jsme demokratická země a nedokážu si představit, že by to mělo být povinné, i když bych byla ráda, aby se pracovníci naočkovat dali,“ řekla Právu ředitelka centra Drahomíra Pavlíková.

Babiš: Může se stát, že přijde další vlna. Očkování je jediným řešením

Domácí

Pracovníci by podle ní měli být solidární. „Nelze to ale lámat přes koleno a musíme trpělivě vysvětlovat,“ dodávala ředitelka Pavlíková. Naopak mezi klienty jsou tady naočkovaní téměř všichni, vakcínu nemají jen ti, u nichž to nedovolil zdravotní stav.

V domově pro seniory v Lukově na Zlínsku sázejí na osvětu. „Sama jsem se od začátku snažila spolupracovníkům vysvětlovat, že by bylo dobré se nechat očkovat. Ale na nikoho netlačím, ani od jiných necítím na svou osobu žádný tlak,“ sdělila Právu vedoucí sociálního úseku Domova pro seniory v Lukově Eva Bartošová.

Reklama

Výběr článků

Načítám