Hlavní obsah

Babiš: Může se stát, že přijde další vlna. Očkování je jediným řešením

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve neděli ve svém pořadu na Facebooku uvedl, že se může stát, že přijde nějaká další vlna koronaviru. Pokud podle něj nedojde k mutaci, je jediným řešením očkování. To je důvod, proč je tak propaguje.

Foto: Facebook Andreje Babiše

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém pořadu Čau lidi

Článek

"To že teď masivně rozvolňujeme, je hlavně díky očkování. A může se stát, že přijde, a čeká se na podzim, nějaká vlna. Ale pokud ty vakcíny fungují a nepřijde žádná jiná mutace, na kterou by nedej bože nefungovaly, tak je to skutečně jediné řešení," řekl Babiš.

Kulturní akce: venku 5000 lidí, 2000 uvnitř, naznačil Babiš

Domácí

„Epidemie klesá, my musíme hlavně sekvenovat (tzv. celogenomové sekvenování vzorků pomáhá odhalovat výskyt nových nebezpečných mutací koronaviru - pozn. red.). Tam kde je nákaza, vyšetřit sekvenováním, jaké jsou to mutace, jestli jsou to mutace, které známe, a jestli tam není nějaké ohrožení,“ pokračoval Babiš.

„Celkem jsme už podali v Čechách 5,5 milionu dávek, to znamená, už 50,6 procenta dospělé populace nad 16 let je naočkováno jednou dávkou, a druhou dávkou je to více 2,072 milionu osob, to znamená 23,3 procenta,“ dodal.

Zástupce EMA: Vakcína AstraZeneca by se neměla dávat ani lidem starším 60 let

Koronavirus

Premiér také hovořil o důležitosti doočkování lidí druhou dávkou vakcíny AstraZeneca. V neděli zástupce Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) Marco Cavaleri sdělil, že státy by měly přestat používat AstraZeneku pro osoby starší 60 let. Některé země ji nepoužívají už ani u osob mladších 60 let kvůli obavě ze vzniku krevních sraženin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám