Hlavní obsah

Ředitel Úřadu práce Trpkoš: Za zpožděním dávek je fluktuace i stres zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří se kvůli zpoždění při výplatě sociálních dávek ocitli v nouzi, mohou situaci řešit třeba dávkou mimořádné okamžité pomoci, kde ke zpoždění moc nedochází, řekl Právu Karel Trpkoš, nově pověřený vedením Úřadu práce ČR.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pověřený generální ředitel Úřadu práce ČR Karel Trpkoš

Článek

Zpoždění se často táhne řadu měsíců. Kolik žádostí je v prodlení a čím to je?

V tuto chvíli je zpožděno vyřízení zhruba 7500 žádostí o dávky, především příspěvky na bydlení a přídavek na děti, a to zejména v Praze a okolí, hlavně na kontaktních pracovištích v Praze 4, 9 a 10. Máme připravena opatření pro měsíc či dva, aby se situace stabilizovala.

Například v Praze 9 byla loni fluktuace zaměstnanců 53 procent. V tu chvíli zaučujete někoho nového, takže ve lhůtách se to pozná. Ale není to jen tento problém. Na pobočkách, kde jsou potíže, je složitější získat dávky.

Jako že jsou úředníci na lidi přísnější?

Ne, kvůli přetížení. Když máte málo lidí, ale zároveň velké množství dávek, neodbavujete je standardně patnáctý nebo dvacátý den, ale začnete s tím až padesátý nebo šedesátý den. A v tu chvíli jste jako pracovník ve stresu, protože víte, že už jste po zákonem daných lhůtách, snažíte se, aby to „odsejpalo“. A místo abyste podal klientovi při doplňování nedostatků pomocnou ruku, pošlete ho pryč, aby si je doplnil sám.

Lidí bez práce je více než volných míst. Poprvé za pět let

Ekonomika

Za běžné situace by to s vámi v klidu zvládl a doplnil, tady ale najednou tápe. Proto na pobočkách, kde je zpoždění, máte korelaci vysokého přetížení zaměstnanců, nižší spokojenosti klientů a vyšší náročnosti získání dávky.

Chceme se dostat do stavu, kdy si podáte žádost, my dodavateli energií řekneme o data a vy nebudete muset nic řešit

Nejsou zaměstnanci demotivováni finančně? Čerstvý absolvent si přijde na 21 710 korun hrubého měsíčně, hranici 30 tisíc překonají až po téměř třech desítkách let praxe.

Ano, finanční ohodnocení je problém. Nejen v Praze, ale v celé republice. Rozjeli jsme řadu aktivit, abychom platy posunuli výš. Teď chceme přesunout část lidí z deváté do desáté platové třídy, což by vedlo k růstu jejich výdělků.

Co mají čekající lidé dělat, když mají nízké příjmy a musejí si půjčovat, aby vyžili?

Chápu, že když samoživitelce nedorazí přídavky na dítě, dostává se do extrémně složité situace. Jakmile nám někdo napíše, tak se snažíme jeho stížnost urychlit. Na druhou stranu to není obecný mechanismus. Je možné to řešit v rámci jiné dávkové podpory.

Existuje mimořádná okamžitá pomoc pro nejsložitější situace. Je možné si o ni požádat a jiná část úřadu, než která má na starosti přídavky na děti či příspěvek na bydlení, vám pomůže. Ale chápu, že to není systémové, a proto se budeme snažit vyřizování dávek dostat do přiměřených lhůt.

Příspěvek na bydlení platí pro vlastní i nájemní bydlení

Finance

Když čekám na dávky čtyři měsíce a poradíte mi, abych zažádal o jinou, tak si řeknu, že si stejně počkám…

Vím, že to zní absurdně. Fakt je ten, že výplata mimořádné okamžité pomoci je jiná agenda a tam ke zpožděním moc nedochází.

Loni jste podávání žádostí, třeba u příspěvku na bydlení nebo přídavku na děti, digitalizovali, lidé mohou žádat přes internet. Ale i pak musí úředníci žádosti vytisknout a spoustu věcí řešit s klienty osobně. Podařilo se to tedy urychlit?

Podařilo, ale ne v této oblasti. Když jsme loni na jaře začínali s digitalizací, měli jsme plán, že odbavíme dávky pro uprchlíky a vrhneme se na ty ostatní. Říkali jsme si, že dáme k dispozici online žádost a brzy naváže krok, který ji překlopí do systému tak, aby ji úředník zpracovávat nemusel a ušetřil se čas.

V tuto chvíli je zpožděno vyřízení 7500 žádostí o dávky

Pak ale do toho přišel jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě, což byla nová mimořádná dávka. Zvládli jsme to, ale nestihli jsme plný automatizovaný proces pro přídavek na dítě, příspěvek na bydlení a rodičovský příspěvek. Pak přišly ještě další legislativní změny, což dokončení automatizace posunulo.

Vyplnění online žádosti o příspěvek na bydlení složité není. Potíž ale byla s množstvím dokladů. Bude zjednodušení?

Snažíme se to zjednodušit, abychom dokumenty dokázali získat sami. Od počátku ledna platí novela zákona o státní sociální podpoře. Můžeme si potvrzení o příjmu sehnat od zaměstnavatele. To se projeví i u žádostí o další dávky, třeba přídavků na dítě. U těch odpadne dokládání poloviny dokladů. Potvrzení od zaměstnavatele budeme umět získávat od července.

Stejně tak u přídavku o dítě řešíme automatické potvrzení o nezaopatřenosti, a to ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami. Celý proces bude automatický. Říkám tomu koncept jednoho tlačítka – člověk požádá, my si natáhneme údaje z registrů a pak už mu přijde dávka.

A příspěvek na bydlení?

U toho musíte dokládat příjem, náklady na energie, úhrady spojené s bydlením a nájemní smlouvu. U úhrad na energie jednáme o integraci s velkými dodavateli – u nás podáte žádost, my jim řekneme o data a vy nebudete muset nic řešit. Brzy spustíme pilotní projekt. Ale ne všechny doklady jdou vyřešit tak jednoduše. Ale když budeme mít pokryté příjmy a energie, už si s tím úředník snáz poradí.

Úřad práce: jedno dopoledne, dvě úřednice, 60 klientů

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám