Hlavní obsah

Rebelky vyhrály nad Bursíkem, zelení se vzdali místopředsedy Sněmovny

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, znk, trj

Strana zelených (SZ) nebude usilovat o post místopředsedy Sněmovny. Předseda SZ Martin Bursík v úterý po schůzce poslaneckého klubu uvedl, že poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová by návrh nepodpořily.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně Strany zelených Věra Jakubková (vlevo) a Olga Zubová ve Sněmovně

Článek

"Nezbývá nám než s nelibostí konstatovat, že nemáme dost hlasů prosadit naše záměry v Poslanecké sněmovně," uvedl Bursík s tím, že se to týká i některých návrhů, které nejsou v koaliční dohodě. Jde například o výstavbu radaru USA v ČR.

"My s tím (návrhem vzdát se postu místopředsedy) přicházíme, nevím ale jestli bude tento bod zařazen do programu jednání," řekla Novinkám před jednáním klubu Jakubková. "Tato funkce nám nic nepřinese, naopak už nás poškodila u veřejnosti a u straníků," dodala.

Na programu schůze šestičlenné frakce se měl dostat také bod týkající se možného odchodu obou poslankyň z klubu. "Chceme jednat o způsobu jednání a komunikace uvnitř klubu, budeme žádat předsedu (Martina Bursíka) o schůzku, na které chceme zjistit, jestli jsou naše návrhy na zlepšení situace průchodné," upřesnila. O možnosti odejít z klubu se Jakubková a Zubová zmínily již minulý týden.

Kuchtovou a Stropnického vykázali z jednání klubu

Jednání klubu po jeho začátku opustila první místopředsedkyně strany Dana Kuchtová. Novinářům se zjevným rozčilením v hlase řekla, že musela odejít kvůli tomu, že není poslankyní. "To svědčí o komunikaci uvnitř strany," prohlásila.

Spolu s ní musel jednání poslanecké frakce opustit i Matěj Stropnický, místopředseda republikové rady a jeden z nehlasitějších kritiků šéfa zelených Martina Bursíka.

:. Zleva Dana Kuchtová, Kateřina Jacques a Ondřej Liškafoto: Právo/Milan Malíček

Opuštění nového politického stylu

"Situace v poslaneckém klubu SZ je dlouhodobě neuspokojivá a dále neudržitelná. Klub je nefunkční, nedochází v něm k politické diskusi," uvedly obě poslankyně ve společném prohlášení. Podle nich se bez diskuze počítá automaticky s jejich hlasy.

Jako příklad zmínily právě debatu o postu místopředsedy Sněmovny. „Až na plénu Poslanecké sněmovny jsme se od poslanců ostatních (koaličních i opozičních) dozvěděly o tom, že zelení usilují o zřízení funkce šestého místopředsedy,“ podotkly Jakubková a Zubová.

„To je v naprostém rozporu s předsevzetím, které měli zelení při vstupu do Parlamentu. Personální kapacity zelených poslanců jsou navíc dnes již napjaté, posílení ve výborech by se jich tedy nedotklo,“ dodaly. Podle nich tak jde o "opuštění nového politického stylu, který jsme chtěli do politiky přinést".

Špatná komunikace ale podle předsedkyně klubu SZ Kateřiny Jacques platí právě pro tyto dvě poslankyně - práce klubu se podle ní Jakubková a Zubová účastní méně než ostatní.

Opozice zelené kritizuje, jde jim prý o funkce

Minulý týden se poslanci kvůli vytvoření další místopředsednické funkce Sněmovny pohádali, k žádnému rozhodnutí nedošlo.

Opoziční poslanci vládě vyčítali, že se je snaží ve Sněmovně "válcovat" a popírá demokratickou debatu s opozicí. Koalice podle poslanců ČSSD připravila politický obchod, v jehož rámci zelení získají křeslo ve vedení dolní komory výměnou za to, že spolu s opozicí přijdou o místa ve výborech. Hlavním cílem koalice je ale podle ČSSD "vytlačit" z vedení výborů některé sociální demokraty a získat tam většinu.

Opoziční poslanci také zeleným připomněli, že do vysoké politiky vstupovali právě s tím, že jim nejde o funkce, ale o věcnou práci a lepší politickou kulturu. "Nikdo nám nechtěl uvěřit, když jsme prohlásili, že místopředsedu Sněmovny opravdu nechceme! My chceme dělat věcnou politiku. Víte, co to je místopředseda? Místopředseda sedí nahoře a řídí schůzi. Má BMW," citoval dřívější Bursíkova slova předseda klubu ČSSD Michal Hašek.

Předseda Strany zelených Martin Bursíkfoto: PRÁVO/Petr Hloušek

Bursík změnu postoje své strany ke sněmovním funkcím vysvětlil tím, že zelení v době rozhodování o místopředsedech ještě neměli vlastní poslanecký klub. Zelení podle něj navíc dříve uvolnili křesla předsedy výboru a místopředsedy výboru, na která měli nárok.

Sněmovna má nyní pět místopředsedů - Miroslavu Němcovou (ODS), Lucii Talmanovou (ODS), Lubomíra Zaorálka (ČSSD), Vojtěcha Filipa (KSČM) a Jana Kasala (KDU-ČSL).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám