Hlavní obsah

Jakubková a Zubová pohrozily, že opustí klub SZ

Právo, Novinky, trj, znk
PRAHA

Počet členů poslaneckého klubu Strany zelených se může smrsknout ze šesti na čtyři, tedy na počet ministrů nejmenší vládní strany. Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová totiž pohrozily, že kvůli špatné komunikaci mohou klub opustit. Koalici ani stranu ale opustit nechtějí.

Článek

„Pokud by se situace nezměnila, samozřejmě to je řešení. Pokud se tak stane, bylo by to opuštění klubu, nikoli koalice,“ řekla novinářům Zubová. Důvodem je "špatná komunikace mezi předsedou strany (Martinem Bursíkem) a předsedkyní klubu (Kateřinou Jacques) a zbytkem klubu," řekla Novinkám.

"Já doufám, že k tomu nebude žádná příčina. Ale pokud se situace v poslaneckém klubu nezmění, tak je to jedna z možností. Nemám to v úmyslu udělat ani teď, ani hned, ale je třeba tu situaci řešit, je vážná," řekla Jakubková novinářům.

Jakubková situaci v klubu kritizovala už ve čtvrtek v ČRo. „Snažím se hlasovat v souladu se svým svědomím a samozřejmě v souladu s doporučeními republikové rady a snažím se, je- li to možné docházet ke kompromisu na poslaneckém klubu. Předpokládám, že takto bych pokračovala nadále,“ uvedla.

Změnit by se podle ní měla hlavně komunikace v klubu, způsob projednávání zákonů i jejich zařazování na program schůze. „Dostáváme se do situace, že nevíme, co bude obsahem, jaké je stanovisko. Toto si myslím, že není v pořádku,“ uvedla. O vystoupení ze strany či složení mandátu neuvažuje.

Nemocnice, radar, doprava

Obě poslankyně se už několikrát postavily proti záměrům vlády. Jinak než zbytek klubu smýšlí třeba v otázce privatizace nemocnic. „Respektujeme názor našich zdravotních expertů, republikové rady, že bychom měly zabránit privatizaci nemocnic,“ poznamenala Zubová. Obě poslankyně prý i v jiných případech bývají postaveny před hotovou věc.

Jakubková a Zubová podpořili návrh opozičního poslance Davida Ratha zabránit privatizaci nemocnic. A to i přes slib premiéra Mirka Topolánka lidoveckým poslancům, že se fakultní nemocnice nebudou převádět na akciové společnosti. „Nikdo s námi nehovořil. Za mnou, ani za Olgou Zubovou nikdo nepřišel, aby s námi situaci probral. Ten slib byl pro mě velmi nekonkrétní a myslím si, že to riziko stále trvá,“ řekla Jakubková.

Šéfka klubu Kateřina Jacques novinářům řekla, že členství v klubu je dobrovolné a že záleží na každém, zda ve svém členství vidí smysl. „Domnívám se, že poslanecký klub pracuje na dobré úrovni, že úroveň komunikace je standardní až nadstandardní ve srovnání s jinými poslaneckými kluby,“ uvedla Jacques. Jakubková, ani Zubová ji o svém záměru prý nezpravily.

Vláda na Jakubkovou a Zubovou nemůže spoléhat při ratifikaci smluv s USA o umístění radaru v Brdech. Jakubková loni jako jediná z koaličního tábora nepodpořila státní rozpočet na příští rok. Chtěla, aby stát dával víc peněz na ekologickou dopravu, klíčového hlasování se nezúčastnila.

Reklama

Související články

U zelených je kvůli návratu Čunka dusno

U zelených to opět vře. Důvod? Návrat lidoveckého šéfa Jiřího Čunka do vlády. Předseda Martin Bursík požadoval na středečním večerním jednání předsednictva...

Výběr článků

Načítám