Hlavní obsah

Ratha navrhne policie obžalovat nejpozději do konce února, tvrdí žalobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslance Davida Ratha, vazebně stíhaného kvůli korupci, navrhne protikorupční policie nejpozději do konce února obžalovat, a to i s dalšími obviněnými v jeho kauze. Řekl to státní zástupce Petr Jirát. Někteří obvinění se podle něj stále ještě seznamují se spisem, do konce týdne by však jeho studování měli dokončit.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath vystupuje z vozu vězeňské služby.

Článek

"Určitě se ještě neseznámil pan doktor Rath, který se doseznamuje. Zhruba polovina z nich už podepsala seznámení se spisem, takže ta druhá polovina to musí stihnout do konce tohoto týdne," uvedl Jirát.

Obvinění mají spis k dispozici od začátku ledna, podle zástupce tak měli dostatek času. "Je to vazební věc a my to prostě z tohoto důvodu nemůžeme donekonečna protahovat," podotkl žalobce.

Ratha policie obvinila loni v květnu z přijetí sedmimiliónového úplatku. Před Vánoci kriminalisté ukončili shromažďování důkazů. Ratha pak kvůli seznamování se spisem převezla eskorta z Litoměřic do ruzyňské vazební věznice v Praze.

Ve vazbě Kott a Pancová

Podle vyšetřovatelů si poslanec vzal sedm miliónů korun za zmanipulování zakázky na opravu zámku v Buštěhradu. V září mu policisté rozšířili stíhání kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý středočeský hejtman je prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Poslanec obvinění odmítá.

Spolu s Rathem je stíháno dalších deset lidí, kromě poslance zůstávají ve vazbě ještě dva jeho spoluobvinění. Soud zatím nepropustil ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího partnera - bývalého poslance Petra Kotta.

Reklama

Související články

Rath chce regulovat bojová plemena psů

Poslanec David Rath, který je už od loňského května ve vyšetřovací vazbě, předložil ve Sněmovně další dva návrhy zákonů. První z nich se týká regulace bojových...

Ústavní soud zamítl další Rathovu stížnost

Ústavní soud (ÚS) odmítl další stížnost poslance Davida Ratha proti pokračující vazbě. Politik viněný z korupce podal celkem sedm stížností, dvě z nich ještě...

Výběr článků

Načítám