Hlavní obsah

Rath se před komisí opět pustil do VZP

Právo, per, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve středu poprvé zasedla sněmovní vyšetřovací komise, která má prošetřit hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). A hned v ní bylo horko. Nevýhodné nákupy počítačů a budov kritizoval zástupce Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Jiří Drábek a na kanály, kudy utíkají peníze z VZP poukázal zase ministr zdravotnictví David Rath.

Článek

Jednání přihlížela i ředitelka VZP Jiřina Musílková, ale seděla mezi novináři. Poslanci totiž plánují její výslech až na některé z příštích zasedání.

Drábek mj. řekl, že "VZP nezvolila při nákupu počítačů tu nejvýhodnější nabídku" a zbytečně vydala deset miliónů korun navíc. Odvolal se na tři roky starý článek v novinách, kde se psalo, že ve společnosti Hewlett-Packard pracoval jako náměstek Musílkové syn a tato firma zakázku dostala.

Musílková ale pro ČTK řekla, že to není pravda. Podle ní tam její syn nikdy nedělal náměstka a pro firmu pracoval v zahraničí v pozici, kde nemohl nic ovlivnit. Musílková hájila i kritizovaný nákup. Uvedla, že firma, která dala levnější nabídku, neměla licenci od Microsoftu. "My jsme velká firma, která si nemůže dovolit nakupovat výpočetní techniku bez licence," uvedla pro ČTK.

Drábek se stal i terčem kritiky zejména od opozičních poslanců. Lucie Talmanová (ODS) se ho zeptala, zda má informace postavené jen na drbech. Drábek ale oponoval: "Zajímali jsme se, zda to tak je, a musím říci, že ano."

Rath: VZP krvácela

Ministr zdravotnictví David Rath se zabýval černými dírami kudy z VZP utíkaly peníze. "Pojišťovna krvácela," řekl ministr. Dodal, že ročně se zbytečně vydá až o pět miliard korun víc na výjimky, kterými pojišťovna jde nad rámec ministerských předpisů při uzavírání smluv s lékaři. Uvedl příklad, kdy jedna lékařka, jejíž manžel je ředitel pobočky VZP, si vydělávala až 200 000 korun měsíčně na rehabilitaci, i když neměla odbornou atestaci.

Podobných příkladů jsou desítky, řekl Rath. "Je to neprůhledná praxe a výjimky by měly zmizet," informoval Rath poslance. Někteří členové komise při jeho slovech neskrývali nesouhlas a dávali najevo, že podle jejich názoru nemluví pravdu.

Komise jednala do večerních hodin. Její předseda Jozef Kubinyi (ČSSD) věří, že dojde ke konkrétním závěrům, ač někteří politici, zejména z řad opozice, si to nemyslí. Byl by rád, aby do konce dubna objasnila, proč vznikl tak velký deficit VZP, který nyní činí 11 miliard korun, a jaký podíl na tom má vedení VZP.

Podle Ratha Musílková za tento deficit nese osobní odpovědnost a to byl i důvod uvalení nucené správy nad VZP. Musílková ale svou vinu odmítá a tvrdí, že za deficit může stát tím, že nutil pojišťovnu vydávat víc peněz, než vybrala od pojištěnců. Za Musílkovou stojí i ODS. Ta chce, aby se prověřily i okolnosti uvalení nucené správy.

Reklama

Výběr článků

Načítám