Hlavní obsah

Rath se od lékárníků dočkal další žaloby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath, který vlétl do vrcholné politiky jako velká voda, nyní popudil české lékárníky. Grémiu českých lékárníků (GČL) se nelíbí Rathovy výroky o údajných ziscích lékáren. Podle Jaroslava Polácha podalo GČL trestní oznámení kvůli pomluvě, jež nepřímo směřuje na ministra.

Článek

Vyhlášku ministerstva financí minulou středu schválila vláda. Povede k tomu, že na léky hrazené pojišťovnami budou moci lékárny dát od 1. ledna obchodní přirážku pouze 29 procent, nikoli 32 jako nyní. Kabinet si od toho slibuje nižší ceny pro spotřebitele.

Rath tehdy sdělil, že snížení doplatků pozitivně ohodnotí nízkopříjmové skupiny, důchodci a rodiny s dětmi. Nyní dostávají lékárny z léku, který stojí 100 korun, 32 korun, od ledna jim podle Ratha zůstane 29 korun.

Právě toto tvrzení je trnem v oku Grémiu majitelů. "Tímto nepravdivým tvrzením má být v očích veřejnosti odůvodněno rozhodnutí o snížení obchodní přirážky," uvedlo grémium v trestním oznámení.

Lékárníci: Rath šíří dezinformace

"Tyto dezinformace jsou přitom vědomě nepravdivé, neboť každému, kdo je oprávněn podílet se na řešení ekonomických podmínek ohledně regulovaných cen léčiv, musí být a je zřejmé, že skutečná situace ohledně příjmů z regulovaných cen léčiv je radikálně odlišná. Z textu šířené dezinformace se přitom jeví, že autorem této dezinformace by měl být ministr zdravotnictví," uvedlo grémium v oznámení.

Podle grémia dostává lékárna maximálně 20 korun z ceny léku ve výši 100 korun. Plošné snížení obchodní přirážky o tři procenta vede podle grémia ke snížení příjmu lékárny z výdeje léků nejméně o deset procent. "To pro ty veřejné lékárny, které jsou již nyní v krizi, znamená akutní hrozbu likvidace, zejména v menších městech a obcích," varovalo v trestním oznámení grémium.

Pro ministra Ratha není poslední dobou trestní oznámení žádnou novinkou. Hlavními žalobci byli dosud politici ODS, které Rath nařknul, že nadstandardně čerpali peníze z VZP.

Kdyby Rath u soudů neuspěl, hrozí mu, že bude platit odškodnění v řádu miliónů korun. Rath se ale soudních řízení nebojí, protože svá tvrzení považuje za pravdivá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám