Hlavní obsah

Lékárníci z regionů chtějí stávku kvůli maržím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Plánované opatření ministerstva zdravotnictví pod vedením Davida Ratha (za ČSSD), které by od ledna mělo přinést snížení obchodní přirážky na léky o tři procenta, je trnem v oku českým lékárníkům. Prezident České lékárnické komory (ČLK) Lubomír Chudoba Novinkám potvrdil, že oblastní lékárníci na vedení komory tlačí, aby ČLK zorganizovala celostátní stávku kvůli počínání ministerstva.

Článek

Chudoba ale nechce před středečním jednáním s premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD) předvídat rozhodnutí vedení ČLK. "Počkáme na výsledky dialogu s premiérem, chtěli bychom navázat na korektní spolupráci, kterou jsme měli s bývalou ministryní Emmerovou," sdělil Novinkám Chudoba.

"Způsob projednání a schválení nám velmi připomíná diktátorské způsoby a Mnichov 1938 - o nás bez nás a nikoliv demokracii," napsali lékárníci v otevřeném dopisu předsedovi vlády lékárníci.

Lékárníci tvrdí, že tříprocentní snížení obchodních přirážek na medikamenty by vedlo až k poklesu hrubého zisku o 11 procent. To by podle lékárníků způsobilo potíže zhruba pro 500 malých lékáren, které by balancovaly na pokraji krachu.

"Ministr Rath lže, když prohlašuje že nyní lékárna vydělává 32 korun v případě, že prodejní cena léku je sto korun. Ve skutečnosti je to jen 19 korun a po prosazeném snížení pouze 17 korun," sdělil teplický lékárník David Ovčaří.

Ministr Rath míní, že snížení marží na léky by mělo ulevit peněženkám pacientů. Celkem podle něj nemocní lidé ušetří až 1,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám