Hlavní obsah

Rath chce zřídit sněmovní komisi k hospodaření VZP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath navrhuje zřídit další sněmovní vyšetřovací komisi, která by prozkoumala napojení Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na politiky. Rath dříve kritizoval údajné napojení vedení VZP ředitelky Jiřiny Musílkové na některé politiky opoziční ODS. Šéf poslanců ČSSD Michal Kraus se Rathově myšlence nebrání.

Článek

Rath uvedl, že v klubu ČSSD získal pro své návrhy "prakticky stoprocentní podporu". Sněmovně také navrhne, aby neschválila zdravotně pojistný plán VZP na letošní rok. "Je tam rozpor mezi tím, co bylo plánováno, a jaká je skutečnost," řekl ministr.

Sněmovna se by se měla zabývat situací ve VZP již v úterý odpoledne. Podle Krause je možné, že doporučení ustavit komisi by bylo součástí usnesení na závěr této debaty, takže by komise mohla vzniknout ještě letos. Sociální demokraté o tom budou jednat i s koaličními partnery, dodal Kraus. Komise by podle něj mohla případně prověřit hospodaření pojišťovny.

Rath si při zavedení nucené správy na VZP například nebral servítky vůči stínovému ministru zdravotnictví ODS Tomáši Julínkovi, jehož nařknul z výhodných smluv s VZP, které mu měly přinést finanční prospěch. Dalším terčem Rathových výpadů byli europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký, kteří s VZP spolupracují na projektu elektronických zdravotních knížek IZIP. Všichni jmenovaní zažalovali ministra zdravotnictví o stovky tisíc korun a omluvu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám