Hlavní obsah

Růst platů politiků by měl zpomalit, připustil Rakušan. Pekarová by je zmrazila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pravidelná valorizace platů politiků by se měla zpomalit, řekl na Primě ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Reagoval tak na výzvu prezidenta Petra Pavla i zamítnutý návrh hnutí ANO na zmrazení platů politiků. O změně chce nyní zahájit v parlamentu diskuzi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

„Jsem přesvědčen, že v této tíživé době nejde na jednu stranu zmrazit růst důchodů a na druhé straně nechat růst platy ústavních činitelů,“ prohlásil minulou středu Pavel na tiskové konferenci. Zkritizoval, že vládní většina ve Sněmovně 10. března zamítla návrh ANO na zmrazení platů politiků.

Rakušan si však za rozhodnutím koalice SPOLU, Pirátů a STAN stojí. Návrh ANO byl podle něj „čistý populismus“, hnutí STAN prý vymyslelo lepší změnu.

„Přišli jsme s vlastním návrhem, abychom zvýšení platů politiků zpomalili stejným způsobem jako zpomalujeme valorizaci důchodů. Je to zodpovědné, pojďme se o tom bavit. Ale to, co navrhovalo hnutí ANO, byl čistý populismus, se kterým ANO přišlo, aniž by to mělo s kýmkoliv prodiskutováno,“ řekl Rakušan.

Snižme si valorizaci platů, jako jsme to udělali důchodcům, navrhují zástupci STAN

Domácí

Podle poslankyně a stínové ministryně vnitra za hnutí ANO Jany Mračkové Vildumetzové ale Rakušan říká něco jiného, než co posléze dělá. „Vůči tomu, že tahle vláda říká lidem, aby šetřili, aby byli solidární, tak od prvního ledna se zvýšila panu vicepremiérovi o 26 tisíc korun na 226 tisíc korun,“ prohlásila na Primě. „Když něco chci po lidech, musím začít u sebe,“ dodala.

Shoda není ani v koalici

Předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová by mechanismus valorizace platů politiků neměnila. Místo toho by jejich výši od příštího roku zmrazila. „Ale jsme na počátku debaty,“ poznamenala v České televizi.

Pekarové se nelíbí, že o výši svých platů rozhodují poslanci a senátoři sami. „Je to záležitost, která nemá obdoby. Běžný zaměstnanec také o svém platu nemůže rozhodovat, může o něj jenom vyjednávat se svým zaměstnavatelem,“ řekla.

Poslanci by mohli jednat o odvolání Pekarové

Domácí

Zmrazení platů politiků nebo snížení jejich valorizace považuje Pekarová hlavně za symbol pro veřejnost. Dopad na veřejné rozpočty to však mít podle ní nebude. „My teď intenzivně pracujeme na tom, abychom připravili konsolidační balíček. Tam se jedná o desítky miliard korun,“ dodala.

Zatáhnout za záchrannou brzdu

Dohoda v koalici je podle ní taková, že vláda ušetří v rámci balíčku minimálně 70 miliard korun, TOP 09 prosazuje, aby to bylo aspoň 100 miliard. „Musíme zatáhnout za záchrannou brzdu,“ řekla šéfka Sněmovny.

Se snížením platů politiků souhlasil i předseda poslaneckého klubu ANO Radek Vondráček. „Politika je o symbolech. To, že nám platy narostly a jinde se příjmy snižují, to je symbol. Musíme něco udělat. Navrhuji racionální debatu. My jako poslanci a senátoři bychom to vůbec neměli řešit. Měla by to dělat nějaká komise,“ uvedl.

Od ledna se zvedly platy komunálních politiků po dvouletém zmrazení o 10 procent, platy vrcholných politiků o 12,7 procenta. Například poslanci a senátoři berou bez náhrad přes 102 tisíc, předsedové obou komor parlamentu a premiér skoro 275 tisíc korun bez náhrad.

Havlíček: Hrozí vracení obrovských peněz

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám