Hlavní obsah

Rakovina, která postihla Karla Gotta: Včasné rozpoznání zvyšuje naději na vyléčení

Právo, Novinky, ČTK, per, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Non-Hodgkinův lymfom, který lékaři diagnostikovali zpěvákovi Karlu Gottovi, je vážné nádorové onemocnění lymfatického systému. Příčina vzniku zatím není jasná. Nemocí jsou postiženy všechny věkové kategorie, muži jsou však postiženi dvakrát více než ženy. Přední český onkolog profesor Jiří Vorlíček Právu potvrdil, že jde o zhoubný nádor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Gott na vyhlašování ankety televizní popularity TýTý 2014

Článek

„Nemohu se ale přesně vyjádřit, protože nevím, o jaký typ lymfomu jde. Některé jsou velmi dobře léčitelné, jiné naopak,“ řekl.

Jedná se o zhoubné bujení mízních uzlin, při kterém je napadena lymfatická tkáň, složená z lymfocytů. Ty se nacházejí v periferní krvi a v kostní dřeni a shlukují se v lymfatických uzlinách na krku, v podpaží, tříslech, hrudníku a v břiše. Ke shlukování dochází také v játrech a ve slezině.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nemocný, který je postižený Hodgkinovou nemocí, má zvětšené nejprve uzliny jedné skupiny, např. na krku nebo v třísle, a potom se onemocnění pozvolna šíří do dalších skupin a v konečném důsledku je postižen celý lymfatický systém.

Stejnou chorobu měl Grossmann i Bartoška

Na rakovinu lymfatických uzlin zemřel v roce 1971 herec Jiří Grossmann. Tehdy ještě nebyla tato choroba léčitelná. Stejné onemocnění před časem překonal Jiří Bartoška.

Včasné rozpoznání Non-Hodgkinova lymfomu ale zvyšuje naděje na uzdravení. Způsob léčby se odvíjí podle výsledků vyšetření, rozsahu nemoci a také věku pacienta. Většinou jde o kombinovanou chemoterapii anebo cílenou terapii ve formě monoklonální protilátky.

Klinika, na níž se Gott léčí, je podle svých webových stránek orientována na hematologickou problematiku a zejména na hematoonkologii. Je jednou ze sedmi center intenzivní hematologické péče v České republice.

Při klinice byl vybudován národní registr nemocných s lymfomy a působí zde národní registr provedených transplantací krvetvorných buněk.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Gott byl minulou neděli hospitalizován v IKEM. Po vyloučení kardiálních příčin tam musel v úterý podstoupit operaci břicha. Kvůli zdravotním problémům zrušil některé naplánované koncerty.

Reklama

Související témata:

Související články

Karel Gott má rakovinu mízních uzlin

Lékaři diagnostikovali u Karla Gotta zhoubné nádorové onemocnění mízních uzlin. Zpěvák zahájil léčbu ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, informovala...

Bild: Stav Karla Gotta je vážný

Zpěvák Karel Gott se potýká s nádorovým onemocněním v pokročilém stadiu, uvedl server německého bulvárního listu Bild s odkazem na nejmenovaného rodinného...

Výběr článků

Načítám