Hlavní obsah

Rakouská policie hranice kvůli Euru zatím nekontroluje

Právo, ch,miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory opakovaným prohlášením rakouské policie, že kvůli bezpečnosti na mistrovství Evropy v kopané obnoví od pondělí kontroly na hraničních přechodech Dolní Dvořiště/Wullowitz, Hatě/Kleinhaugsdorf a Mikulov/Drasehofen, zely v pondělí bývalé rakouské služebny prázdnotou.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Policejní kontrola v pondělí projíždějící řidiče, poblíž bývalého hraničního přechodu v Mikulově kontrolovali pouze čeští policisté.

Článek

Jediná kontrola na hranicích byla v režii české policie. Na mikulovském přechodu operovala hlídka z místní služebny. Policisté sami označili její přítomnost v místě opuštěného hraničního přechodu jako spíše náhodnou.

„Nejsme tady kvůli šampionátu, Ale máme hlídku a tento prostor nám nabízí možnost odstavení vozidel ke kontrole, aniž bychom byli ohroženi silničním provozem,“ řekl jeden z kontrolujících policistů.

Že jejich přítomnost opravdu nemá spojitost se sportovním svátkem, nasvědčovala situace u rakouského Drasenhofenu. Hraniční přechod, který je protějškem mikulovského, byl ve znamení naprosté pohody a opuštěných pracovišť pasové kontroly.

Na Dolním Dvořišti nebyl jediný policista

Obdobně vypadala bývalá budova rakouské policie na přechodu Dolní Dvořiště/Wullowitz a ani na celé trase mezinárodní silnice E 55 až k Freistadtu nebyl jediný policista. Teprve při naší cestě zpět se přehnal těsně před Wullowitzem kolem redakčního vozu Práva policista na motocyklu. O pár minut později postával na přechodu a sledoval projíždějící kamióny.

Začne to ve čtvrtek „Kontroly určitě během fotbalového mistrovství Evropy budou, ale ne trvalé, a to ani tady na Wullowitzu. Budeme kontrolovat jen v určitých časech,“ prozradil Právu a nezúčastněně pozoroval několik za sebou projíždějících osobních aut. Připustil, že frekvence kontrol stoupne od čtvrtka.

„Pokud vím, hrajete zahajovací zápas se Švýcary. To je ale až v sobotu, a tak přísnější kontroly začnou až ve čtvrtek,“ dodal policista. „Naši policisté hraniční přechody hlídkami obsazovat nebudou.

Rakouští chtějí kontroly během šampionátu

Kontroly přijíždějících turistů na hranicích zavedou rakouští policisté, nebudou ale trvalé, po celou dobu fotbalového šampionátu, ale mají být vždy v době konání vytipovaných problémových utkání,“ uvedl mluvčí brněnského ředitelství cizinecké a pohraniční policie Roman Pittner. Přímo na hraničních přechodech k našim sousedům by se tak motoristé měli setkávat výlučně s muži v rakouských uniformách.

„To, že naše hlídky nemají být fyzicky přítomné na přechodech neznamená, že by policie na zvýšený ruch na hranicích nereagovala. Služby budou posíleny, ať již v takzvaném závojovém pátrání, nebo v doprovodech vlaků,“ upozornil Pittner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám