Hlavní obsah

Hlavní sponzor Rajchlova hnutí PRO? Nikdo se k tomu nehlásí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo je hlavním sponzorem protivládního hnutí PRO, který zabránil koalici s komunisty? Jindřich Rajchl o něm sice hovořil ve zveřejněné korespondenci s šéfkou KSČM Kateřinou Konečnou, nyní jeho existenci popírá. Právo a Novinky obvolaly významné dárce hnutí, kteří figurují na transparentním účtu. Žádný z oslovených se ke konzultaci s PRO nehlásí.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Předseda strany PRO Jindřich Rajchl

Článek

Přestřelka mezi Konečnou a Rajchlem vznikla v době, kdy se KSČM, hnutí PRO a Jiří Paroubek za Českou suverenitu dohadovali na možné společné kandidátce pro evropské volby. „U nás je varianta koalice bohužel neprůchodná. Jak u klíčových lidí ve straně, tak u hlavního sponzora,“ utnul spolupráci Rajchl ve zprávě, kterou Konečná pověsila na Facebook.

Zákon sice říká, že veškeré dary politické straně se musejí objevit na jejím transparentním účtu, z účtu hnutí PRO však „hlavního sponzora“ vyvodit nelze, žádný z darů významně nepřevyšuje ty ostatní.

Otázku, kdo je tím dárcem, který spolurozhoduje o budoucnosti hnutí, které je výrazné svými protivládními protesty, Rajchl zodpovědět odmítl. „Použil jsem jednotné číslo, ale je to parta lidí, se kterou se bavím, jak budeme pokračovat. Protože to se mnou táhnou od prvního dne,“ řekl Právu a Novinkám.

Hašek se vrací do politiky, povede Rajchlovo PRO na jižní Moravě

Domácí

Redakce obvolala nejštědřejší dárce, aby se jich na jejich zapojení do hnutí zeptala. Manažer olomoucké společnosti Merit David Takač hnutí daroval 495 tisíc korun, s PRO však prý ve spojení není. „Nemám s ním nic společného. Nejsme kamarádi,“ odmítl Takač. Strana jej prý ani nezajímá. „Pro mě by bylo fajn, kdyby ve Sněmovně byl ještě někdo jiný než ten, kdo je tam teď. Teď je ta Sněmovna rozbitá a nejsou schopni se domluvit,“ vysvětlil své pohnutky. Fakt, že mezi sponzory s darem 111 tisíc figuruje i jeho byznysový kolega, ředitel Merit Petr Weigel, prý také nic neznamená.

Dárci s Rajchlem o hnutí nemluví

Spojení s Rajchlem odmítl i podnikatel Zdeněk Langer, jehož společnost WZL Systems darovala PRO půl milionu korun. „Pan Rajchl se mnou nekonzultuje budoucnost hnutí,“ řekl Langer Právu a Novinkám.

Podobně se vyjádřili i další. Pavla Sýkoru z PS Service Welding údajně nemotivoval k jednání s Rajchlem ani dar čtvrt milionu korun. Jednatel společnosti E Mobilita VTP Oto Antoš Novinkám zase sdělil, že dar čtvrt milionu korun dala firma jen proto, že není spokojená s touto vládou.

Po čtvrt milionu korun poslal hnutí Radim Končítek a Zuzana Konopková a firmy Mestor a Nesax, v jejichž čele stojí brněnský podnikatel Tomáš Dvořáček. S těmi se Novinkám spojit nepodařilo, firmy sídlí v pražských Záběhlicích, kontakt na majitele však chybí.

Sponzor je tajemství i pro Konečnou, Novinkám sdělila, že jeho jméno nezná. A nezajímá se o něj údajně ani Michal Hašek, který se nově stal jihomoravským předsedou buňky PRO.

„Ve straně PRO jsem aktivní od konce ledna 2024. Nevím, zda a jak probíhala jednání o případné spolupráci s jinými politickými subjekty před mým zvolením krajským předsedou PRO v Jihomoravském kraji,“ sdělil Právu a Novinkám.

Zveřejnění komunikace mezi Konečnou, Rajchlem a Paroubkem však pokládá za „čiré šílenství“.

Kdo jsou bakterie ruského světa? Ukrajinský web dal do seznamu i české politiky

Evropa

Reklama

Související články

Rajchl obhájil funkci předsedy PRO

Funkci šéfa neparlamentní strany Právo Respekt Odbornost (PRO), která letos pořádala několik demonstrací proti vládě, obhájil na víkendovém celorepublikovém...

Výběr článků

Načítám