Hlavní obsah

Rafaj musí znovu rozhodnout o námitkách Kapsche proti mýtnému tendru

Aktualizováno

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj musí znovu rozhodnout o námitkách, které proti tendru na provozování mýtného systému podala společnost Kapsch. Rozhodl o tom Krajský soud v Brně, který tak zrušil Rafajovo rozhodnutí z loňského prosince. Kapsch rozhodnutí přivítal.

Foto: archív, Právo

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj

Článek

ÚOHS loni v prosinci zamítl stížnost společnosti Kapsch na krok ministerstva dopravy v mýtném tendru. Kapsch napadl uzavření smlouvy mezi ministerstvem a konsorciem firem CzechToll a SkyToll, které v tendru zvítězilo.

ÚOHS řízení o všech námitkách týkajících se tendru na mýtné spojil do jednoho spisu. Když úřad rozhodl, že tendr na mýtný systém neporušil zákon, Rafaj řízení o čtyřech námitkách Kapsche zastavil.

„Tento postup byl jediný možný vzhledem k tomu, že na předmět plnění již byla uzavřena smlouva s vybraným uchazečem,” uvedl tehdy Rafaj.

„Právníci intenzivně analyzují celý rozsudek a jeho praktické dopady, jednou z možností samozřejmě může být i zneplatnění mýtné smlouvy z 20. září 2018,“  sdělil v reakci na rozsudek mluvčí společnosti Kapsch David Šimoník.

Firmě se nelíbilo, že úřad zamítl její návrh na zákaz plnění nové mýtné smlouvy, která je podle Kapsche nezákonná. Stát ji prý uzavřel dřív, než úřad vyřídil všechny námitky proti tendru.

Konsorcium SkyToll a CzechToll, které vyhrálo tendr na nového provozovatele mýtného systému, by za 10,75 miliardy korun mělo deset let spravovat mýtné s použitím satelitní technologie.  V únoru ÚOHS rozklad definitivně Kapsche zamítl.

Možné ovlivnění mýtného tendru ve prospěch Kapsche vyšetřuje policie. Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) podezřívají předsedu ÚOHS a také generálního ředitele české pobočky společnosti Kapsch Karla Feixe z korupce. Policie se zajímá i o další podezřelá řízení před ÚOHS.

Reklama

Výběr článků

Načítám