Hlavní obsah

Kapsch podal další žalobu kvůli mýtu

Společnost Kapsch podala u Krajského soudu v Brně další žalobu na antimonopolní úřad kvůli jeho rozhodování kolem mýtného tendru. V pondělí to uvedl mluvčí Kapsche David Šimoník. Firmě se nelíbí, že úřad zamítl její návrh na zákaz plnění nové mýtné smlouvy, která je podle ní nezákonná.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Sídlo společnosti Kapsch v centru Prahy

Článek

Stát loni uzavřel smlouvu na provoz systému s konsorciem CzechToll/SkyToll. Současný provozovatel mýta jednu žalobu na antimonopolní úřad podal v únoru, a to kvůli jeho postupu při řešení námitek, které Kapsch měl proti podmínkám mýtného tendru. Podle společnosti úřad námitky dostatečně neprozkoumal.

V nové žalobě rakouská společnost tvrdí, že smlouva, kterou ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) uzavřel loni v září s česko-slovenským konsorciem, je nezákonná. Podle podniku totiž v té době platilo předběžné opatření vydané ÚOHS, které státu zakazovalo smlouvu uzavřít, dokud nevyřídí všechny námitky proti tendru.

„Soud by se měl mimo jiné zabývat tím, jestli společnosti Kapsch nebylo v řízení před úřadem upřeno právo na jeho řádnou procesní obranu,” uvedla Kamila Kulhánková z advokátní kanceláře Havel & Partners.

Ministerstvo dopravy mýtnou smlouvu uzavřelo s odůvodněním, že předběžné opatření přestalo platit po rozhodnutí ÚOHS v jedné části řízení. Antimonopolní úřad názor ministerstva následně uznal a po rozkladu Kapsche ho potvrdil i předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Satelitní systém od prosince

Podle Kulhánkové ale všechna spojená řízení tvořila nedílný celek a právě na ten bylo opatření navázáno. Kapsch se v žalobě odkazuje mimo jiné na původně prezentovaný názor ÚOHS, který podle firmy potvrzoval její stanovisko a změnil se až později.

Policie kvůli podezření z korupce v mýtném tendru zasahovala na počátku března na několika místech, mimo jiné na antimonopolním úřadu, v sídle firmy Kapsch nebo v bytě místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Zatím nikoho ve věci neobvinila.

V soutěži na nového provozovatele mýta loni zvítězilo konsorcium společností CzechToll, které patří do portfolia nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, a společnosti SkyToll. Uspělo s nabídkou na desetiletý provoz za 10,75 miliardy korun. Nynější mikrovlnnou technologii chce vystřídat satelitní, nový systém by měl zahájit provoz letos v prosinci.

Chronologie kolem jednání o mýtném
9. května 2018 – Rafajovi podřízení ruší kvůli údajným pochybením ministerstva dopravy soutěž na dodavatele mýtného.
17. května 2018 – Premiér Babiš v rozhovoru pro iDnes.cz říká, že napsal Rafajovi dopis, v němž uvedl, že rozhodnutí úřadu není správné. Rafaj mu následně v dopise nabídl, ať do rozkladové komise ÚOHS navrhne svého nominanta.
Druhá polovina května 2018 – Babiš se schází na Úřadu vlády spolu s ministrem dopravy Danem Ťokem s Rafajem, kde ho vyzývají, aby nebránil uzavření smlouvy na mýtné s vítězem tendru.
24. května 2018 – Ministerstvo dopravy podává rozklad proti rozhodnutí ÚOHS o zrušení tendru na mýtné.
28. května 2018 – Setkání zástupců ministerstva dopravy a ÚOHS, kde delegace ministerstva upozorňuje, že další nové výběrové řízení na mýtné už není časově uskutečnitelné.
30. května 2018 – Ministra Ťoka přijímá na Pražském hradě na jeho žádost prezident Miloš Zeman. Podle informací Práva jednali o problému se zrušením tendru na mýtné ze strany ÚOHS.
31. května 2018 – Zeman přijímá na zámku v Lánech premiéra Babiše na jeho žádost.
7. června 2018 – Babiš v dalším dopise Rafajovi znovu upozorňuje, že už se nestihne vypsat nová soutěž a hrozí, že od ledna 2020 stát nebude vybírat mýtné na dálnicích.
10. června 2018 – Na zámku v Lánech se koná porada expertního týmu prezidenta Zemana, které se účastní i Ťok. Podle vyjádření Hradu se diskuse vedla také o problematice mýta.
10. července 2018 – Koná se neoficiální schůzka mezi prezidentem Zemanem a šéfem ÚOHS Rafajem.
23. srpna 2018 – Rafaj ruší květnové rozhodnutí ÚOHS o zrušení zadávacího řízení na mýtné a nařizuje věc znovu projednat.
19. září 2018 – Zeman se účastní jednání Babišovy vlády v Hrzánském paláci. Není známo, zda se mluvilo i o mýtu.
20. září 2018 – ÚOHS zamítá všechny stížnosti firmy Kapsch a tentokrát neshledává žádné porušení zákona v tendru na mýtné ze strany jeho zadavatele, ministerstva dopravy. Týž den resort podepisuje smlouvu s vítězem tendru, konsorciem firem CzechToll/SkyToll.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám