Hlavní obsah

Radnici Moravských Budějovic povedou tchán a zeť

Kuriózně dopadly komunální volby v Moravských Budějovicích na jihu Vysočiny. O dvě uvolněné funkce ve vedení města, post starosty a jeho zástupce, se tu totiž podělí tchán a zeť. Nejde ale o žádnou „rodinnou mafii“ – oba muži stáli v čele různých kandidátek. A ty od voličů dostaly nejvíc hlasů.

Foto: FB Sdružení Za lepší Budějovice

Jan Švaříček (vlevo) a Martin Ferdan jako lídři kandidátek po podpisu dohody vítězných sdružení

Článek

„Povolební jednání byla dlouhá a náročná,“ shodli se pro Právo nezávisle na sobě budoucí starosta Martin Ferdan, zatím ještě vedoucí odboru dopravy moravskobudějovické radnice, a Jan Švaříček. Švaříček, manžel Ferdanovy dcery a starosta moravskobudějovického Sokola, se stane místostarostou. Vítězné Švaříčkovo sdružení Za lepší Budějovice získalo šest křesel v 21členném zastupitelstvu.

Stejně jako druzí v pořadí, Ferdanovi Budějováci s podporou starostů. Ferdan k tomu obdržel nejvíc preferenčních hlasů. Společná koalice tak je férovou odpovědí na vůli voličů. Ustavující zasedání zastupitelstva bude 24. října.

Po vyčerpávajících jednáních o rozdělení agend, která už vyústila v podpis koaliční dohody, si prý oba noví představitelé sedmitisícového města slíbili, že politiku domů tahat nebudou.

Bez chlapů. V Biřkově povládnou jen ženy

Komunální volby

„Musí se to oddělit, přece nezavdám příčinu k rozvodu,“ říká Ferdan rozhodně, ale s úsměvem. „Strach z pošramocení rodinných vztahů nemám, ale bude to chtít určitě velké úsilí,“ míní Švaříček. Tuší, že k třecím plochám někdy dojde. „Ale doufám, že to zůstane v pracovní rovině a do rodiny se to nepřenese,“ poznamenal.

Důvod padat si nadšeně do náručí však vyjednávací týmy zprvu neměly: Budějováci se totiž teprve letos definitivně odštěpili ze Sdružení občanů MB, které v minulých volbách pomohlo do čela radnice nyní končícímu starostovi Vlastimilu Bařinkovi. Švaříčkův tým byl čtyři roky v opozici. Oběma uskupením nyní voliči otevřeli prostor k vedení města s tím, že se jejich programy vlastně až na výjimky neliší. Počáteční ostražitost a nedůvěru tak nahradila vůle ke shodě.

Jak moc se toho drží, potvrdil vzápětí. Dotaz, koho vlastně volila jeho paní, zda manžela, nebo otce, ho zjevně zaskočil. „To opravdu nevím. Snad mě,“ rozesmál se.

Volby do zastupitelstev obcí se konají každé čtyři roky, konkrétní termín stanovuje prezident republiky. Příští komunální volby proběhnou v roce 2026. Jak se u komunálních voleb počítají mandáty?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám