Hlavní obsah

Bez chlapů. V Biřkově povládnou jen ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biřkov na Klatovsku povedou následující čtyři roky samé ženy. V celé republice jsou pouze čtyři takové obce. „Klidně bychom mezi sebe chlapy vzaly, ale oni nechtěli,“ vysvětluje dosavadní starostka Štěpánka Hofmannová s tím, že všechny jsou ze Sdružení nezávislých kandidátů.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Většina zastupitelek Biřkova na Klatovsku. Na snímku jsou (zleva dolní řada) Václava Tyrpeklová, Alena Baumruková, Radka Bourová, Vendula Kramerová, účetní (není součástí zastupitelstva) Gabriela Bláhová a Štěpánka Hofmanová.

Článek

Na svém postu Hofmannová zůstane. „To už je jisté. Dělá práci nejlépe,“ říká Václava Tyrpeklová a ostatní kolegyně souhlasí. Předchozí dvě volební období byl v zastupitelstvu pouze jeden muž, který se však nedávno odstěhoval.

Jen 125 obyvatel

„Klapalo nám to i předtím. Věřím, že bude i teď. Jsme skoro jako rodinný podnik,“ vtipkuje Hofmannová. Dodává, že v malé obci se všichni dobře znají.

Biřkov na Klatovsku má podle posledního sčítání 125 obyvatel. Další asi dvě desítky lidí zde žijí, ale trvalý pobyt mají jinde. „Fungujeme jako dobře sehraný tým. Někdy nám mužský element chybí. Třeba řešíme-li nějaké technické záležitosti. Ale to se pak ptáme doma manželů nebo partnerů. Oni nám vždycky poradí. A taky zařídí dost praktických věcí,“ zdůrazňuje starostka.

Občas zažívají jako ryze ženské sedmičlenné zastupitelstvo komické situace. „Některé muže pobaví, když se na ně všechny naráz sesypeme. Dost už jsme se naučily. Ale pokud něčemu nerozumíme, ptáme se zkrátka víckrát,“ směje se Tyrpeklová, která se stane znovu místostarostkou.

Spolu: Vytvoření koalice v Praze brání povýšenectví Hřiba

Domácí

Naposledy ženy řešily novou autobusovou zastávku. Nejdříve obec odkoupila starý zchátralý dům, jenž pak nechala zbourat. „Aby se ušetřilo, lavičky, truhlíky a další nám vyrobí manžel, který je truhlářem,“ zmínila zastupitelka Radka Bourová. Stejně přistupují skoro ke všemu.

„Když je třeba, svoláme brigádu. Něco dokážeme samy a na zbytek si seženeme šikovné lidi,“ doplňuje další z vedení obce Vendula Kramerová. V Biřkově pořádají řadu akcí, počínaje dětským dnem, pouťovou zábavou a konče čertovskou nadílkou a rozsvícením vánočního stromku.

Na nadcházející čtyři roky mají zastupitelky velké plány. Jednak chtějí zajistit nové stavební pozemky, jednak připravují výstavbu kanalizace. „Mladí projevili zájem, že tady chtějí zůstat. Chystáme se na změnu územního plánu a zatím připravíme čtyři parcely. Pokud to dobře dopadne, další čtyři budou následovat,“ uvádí starostka.

Přiznává, že kanalizace je pro ni zároveň strašákem. Půjde totiž o rozsáhlou investici, náklady se vyšplhají zřejmě na několik desítek milionů korun. A rozpočet Biřkova činí zhruba tři miliony. „Bez dotace to nezvládneme. I tak si budeme muset vzít úvěr. Je to spoustu peněz a technicky náročná věc. Ale zvládneme to. Jsme zvyklé makat,“ je přesvědčená Hofmannová.

Reklama

Výběr článků

Načítám