Hlavní obsah

Radnice nejlidnatější ostravské části nepustila na zastupitelstvo občany, novináře ani senátora

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Velký rozruch a emoce vyvolalo rozhodnutí radnice nejlidnatější ostravské části Jih nevpustit na veřejné jednání čtvrtečního zastupitelstva všechny zájemce. Do zastupitelského sálu se tak nedostaly zhruba dvě desítky občanů, novináři, ale také senátor Leopold Sulovský. Radnice si navíc na pomoc přivolala městskou policii.

Rušné jednání zastupitelstva v OstravěVideo: Denisa Telaříková, Právo

 
Článek

Důvodem nevpuštění lidí na veřejné zastupitelstvo bylo podle vedení radnice (v čele s hnutím ANO, ČSSD a lidovci) ohrožení bezpečnosti, sál byl totiž v roce 2009 zkolaudován jen pro 61 lidí.

Jenže to dosud nikomu nevadilo, až nyní, kdy se opakovaně na zastupitelstvo vydávají rozzlobení rodiče dětí a učitelé ze Základní školy Mitušova 8, kterou se radnice od začátku příštího roku rozhodla sloučit se sousední školou.

Senátor: Je to pohrdání obyvateli

„Přišel jsem, abych zjistil, jak to tady vypadá, ale tohle mi už opravdu stačilo. Vnímám to jako pohrdání obyvateli,“ řekl senátor za Ostravu-město a zastupitel města Ostravy Leopold Sulovský, když se po necelých dvou hodinách zastupitelstva nabídl, že sám opustí sál místo občanky, kterou chtěla vyvést policie kvůli překročené kapacitě sálu.

Sám senátor však měl vůbec problém se na jednání zastupitelů dostat. Do sálu byl vpuštěn až poté, co si s ním místo vyměnila jedna z učitelek slučované základní školy.

Opozice: Překročení zákona o obcích

Čtvrteční zasedání zastupitelstva Ostravy-Jihu byla podle občanů fraška. Zastupitelé z opozice totiž opakovaně odcházeli z místnosti, aby mohli přijít občané, a zase naopak se vraceli, aby mohli hlasovat. Podle lidí, které Právo oslovilo, ale i podle opozice došlo k překročení zákona o obcích, když nebyli občané vpuštěni na veřejné jednání zastupitelů.

„Učiníme veškeré právní kroky, aby dnešní jednání zastupitelstva bylo neplatné. To znamená, že pokud nám správní soud a ministerstvo vnitra dají za pravdu, tak veškerá dnešní usnesení zastupitelstva budou neplatná. Co pak se bude dít, to netuším. Musíme do toho jít, demokracie zde nemůže tak dostávat na prdel,“ reagoval například opoziční zastupitel z hnutí Ostravak Zdeněk Hübner.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Na zastupitelstvo Ostravy-Jihu radnice odmítla vpustit i senátora Leopolda Sulovského.

Dodal, že také zvažují podání trestního oznámení kvůli obecnému ohrožení. „Protože jestli na minulém zastupitelstvu 12. listopadu tady bylo kolem 200 lidí a dnes není umožněna účast více než 61 lidem z důvodu obecného ohrožení, tak to znamená, že na minulém zastupitelstvu k obecnému ohrožení došlo,“ vysvětlil novinářům zastupitel.

Starosta: Jsme limitováni kapacitami

Podle starosty Ostravy-Jihu Martina Bednáře (ANO) bylo zasedání zastupitelstva veřejně přístupné, protože lidé měli k dispozici ještě další místnost na témž patře o kapacitě 23 osob s živým zvukem.

„Bohužel jsme limitováni těmito kapacitami. Ti, kteří se z kapacitních důvodů na zastupitelstvo nedostali, budou mít k dispozici video záznam z celého jednání. Samozřejmostí je také možnost domluvit si individuálně schůzku s některým z radních,“ řekl novinářům starosta s tím, že on sám řešil i možnost přesunout zastupitelstvo do větších prostor, avšak ty již byly zarezervovány pro jiné akce.

Opozice však radním navrhla přerušení jednání a přesunutí zastupitelstva na jiný den do větších prostor. Jejich návrh ale neprošel. Lidé se pozastavovali i nad tím, proč obec se 100 tisíci obyvateli má zastupitelskou místnost zkolaudovanou jen pro 61 lidí, přičemž zastupitelů je 45.

Rodiče spustili petici

Ostrava-Jih tak ve čtvrtek znovu potvrdila rozhodnutí sloučit dvě základní školy Mitušova 8 a 16 i přes protest rodičů a učitelů, že není připravena koncepce optimalizace školství. Radnice tvrdí, že naplněnost škol je nyní jen poloviční, a že se musí chovat jako správný hospodář.

Rodiče proto spustili petici za vyhlášení referenda ohledně sloučení škol. Již ji podepsalo kolem sedmi tisíc lidí. Chybí zhruba 1500 podpisů, aby mohlo být referendum vyhlášeno. Rodiče se zároveň s žádostí o pomoc obrátili na ombudsmana, ostravského primátora Tomáše Macuru (ANO) i na šéfa ANO, ministra Andreje Babiše.

Reklama

Výběr článků

Načítám