Hlavní obsah

Půl promile na vodě. Ale kdo je vůdcem plavidla?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo to nekontroluje a na vodě se pije stejně jako dřív. Novinka, podle které od března letošního roku mohou vodáci splouvat řeku a mít v krvi půl promile alkoholu, což odpovídá zhruba dvěma decilitrům vína či dvěma desetistupňovým pivům, žádnou změnu nepřinesla.

Foto: Právo

Vodáci, ilustrační foto

Článek

Nepřinesla však ani vyjasnění pravidel, protože samotný výklad legislativní změny není jednoznačný. Není například jasné, kdo je na lodi vůdcem plavidla, tedy tím, který může plout s půl promile alkoholu.

Policisté se proto teď zaměřili jen na prevenci a vodáky kontrolují namátkově; Státní plavební správa na raftaře, kanoisty nebo kajakáře necílí vůbec.

Nikdo to nedodržuje. Je potřeba, aby to někdo vymáhal a kontroloval, potom to fungovat bude
Petr Ptáček, Asociace vodní turistiky a sportu

„Pije se pořád stejně,“ komentuje letošní sezonu se změnou pravidel Josef Maleček z půjčovny Maleček v Českém Krumlově. „Nikdo to nedodržuje. Je potřeba, aby to někdo vymáhal a kontroloval, potom to fungovat bude,“ míní předseda Asociace vodní turistiky a sportu Petr Ptáček.

Problém je podle něj už v samotné změně pravidel. Zákon o vnitrozemské plavbě říká, že postižitelný za více než půl promile alkoholu v krvi je vůdce plavidla na řídící úrovni.

Ostatní osoby na raftu nebo kánoi mohou na lodi pít bez omezení. Na kajaku, který řídí jeden člověk, je jasné, kdo plavidlo v tu chvíli řídí, ale na kánoi nebo raftu už to podle Ptáčka tak jednoznačné není.

Bezpečnostní pravidla při vodáctví. Na co si dát pozor, než vyjedete na vodu

Cestování

„Sám nevím, jak bych to hodnotil. Loď nemusí řídit zadák. Když umíte řídit loď od špičky, tak můžete sedět vepředu,“ vysvětluje Ptáček. Při kontrole se tak podle něj může stát, že posádka bude tvrdit, že loď řídí například dítě sedící uprostřed.

Tolerance půl promile navíc platí jen na vybraných úsecích řek. „Neplatí na úsecích Labe od Opatovic po státní hranici, dále na Vltavě od Českých Budějovic po soutok s Labem v Mělníku. A pak se to týká ještě Moravy od říčního kilometru 196 po soutok s Dyjí včetně Baťova kanálu a ještě malého úseku na Ostravici a na Odře,“ upřesňuje ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová. Takže kanoista, který sjíždí úsek Vltavy v Českém Krumlově, pít může, ale tentýž vodák plující v Praze už nesmí mít žádný alkohol v krvi.

Dýchnout dají jen namátkou

Během plavby mohou vodáky kontrolovat policisté nebo lidé ze Státní plavební správy. „Až do září budeme dohlížet na dodržování pravidel bezpečnosti nejen plavby, ale také bezpečí vodáků a plavců. Žádné průběžné výsledky nemáme k dispozici,“ oznámil mluvčí policejního prezidia David Schön. Jihočeští policisté provádějí jen namátkové kontroly, jak Právu potvrdil mluvčí Milan Bajcura. Přesná čísla o kontrolách a počtu přestupků budou mít policisté k dispozici až po sezoně, zaměřili se hlavně na prevenci.

Vodáci na Vltavě si v letošní sezoně připlatí

Cestování

Právě v těchto dnech probíhá preventivní akce Bezpečně na vodě. V Lipně nad Vltavou nebo na slapské přehradě se policisté a pracovníci Státní plavební správy zaměřují na dodržování pravidel nebo kontrolují povinné vybavení. Přestupky policisté předávají do správního řízení Státní plavební správě. I ta může kontrolovat, jenže kapacity jsou omezené. „My máme 24 lidí na celou republiku. Na vodáky se nezaměřujeme,“ potvrzuje ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

Podle odhadů Českého svazu kanoistů se každoročně vydá na některou z českých řek zhruba 700 tisíc vodáků. Mezi vodáky je nejpopulárnější Vltava. Kolem vltavských kempů a stánků s občerstvením propluje na kánoi nebo raftu každý rok přibližně 300 tisíc lidí.

„Jestli byla nulová tolerance nebo povolených půl promile, tady se nic nezměnilo. Že by tady někdo padal z lodě, to ne. Lidé si dají dvě tři desítky a jedou dál,“ popisuje letošní sezonu Lubor Švehla z kempu Vltava.

Vybavení na vodu byste neměli podcenit. Co všechno si vzít s sebou

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám