Hlavní obsah

Březina neoprávněně pobíral odměny, roční podmínka platí, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze potvrdil ve středu odpoledne roční podmíněný trest s patnáctiměsíční zkušební dobou pražskému zastupiteli a možnému radnímu pro dopravu Karlu Březinovi (ČSSD) za podvod v Dopravním podniku hl. města Prahy. Jako předseda dozorčí rady podniku neoprávněně pobíral odměny. Verdikt může mít vliv i na sestavování koalice na pražském magistrátu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Březina u soudu

Článek

Březina, který k soudu nedorazil, je vyjednávačem sociální demokracie o koalici na pražském magistrátu. Odvolací zasedání se původně mělo konat už v září, tedy před komunálními volbami, pro které Březina figuroval i v roli volebního manažera ČSSD, soud jej však odročil, protože jeden ze členů odvolacího senátu onemocněl.

Podle rozsudku pobíral Březina od března 2007 do srpna 2011 neoprávněně plat za to, že byl předsedou dozorčí rady dopravního podniku. Na odměnách získal 290 000 korun. Funkci ale vykonávat nesměl, protože působil také v dozorčí radě firmy Porcela Plus, na jejíž majetek byl vypsán konkurz.

Krnáčová: Očekáváme nadhled od ČSSD

"Je to nová situace a budeme ji reflektovat nejpozději na pátečním jednání s našimi partnery," reagovala na potvrzení Březinova trestu adeptka ANO na primátorku Adriana Krnáčová.

Na otázku Práva, zda se může stát odsouzený Březina radním, Krnáčová dodala: "Doufáme, ze ČSSD projeví dostatek nadhledu a neohrozí úspěšné sestavení koalice."

Vlekoucí se kauza

Březinova kauza se táhla dlouho. Obvodní soud pro Prahu 9 čtyřikrát dospěl k závěru, že politik se ničeho nezákonného nedopustil. Věc ale pokaždé vrátil do hry odvolací soud. Na popáté obvodní soud uznal Březinu vinným, proti čemuž se zastupitel odvolal.

Někdejší ministr bez portfeje ve vládě Miloše Zemana vinu od počátku odmítal. Kvůli koaličnímu jednání netrvá na nominaci do rady města.

Dopravní podnik prý nechtěl úmyslně podvést ani mu způsobit škodu, přičemž trestní zákoník definuje podvod jako úmyslný trestný čin. Při výkonu funkce v dozorčí radě se údajně opíral o stanovisko právní kanceláře, která tvrdila, že působení ve firmě Porcela Plus není překážkou pro činnost v radě dopravního podniku.

Reklama

Související témata:

Související články

Březina je nevinen, rozhodl soud

Obvodní soud pro Prahu 2 v pátek rozhodl, že bývalý náměstek pražského primátora Karel Březina (ČSSD) je nevinen v kauze zkreslování údajů o hospodaření...

Březina opět vyvázl bez trestu

Bývalý náměstek primátora Karel Březina (ČSSD) nebude trestán za zkreslování údajů o hospodaření a jmění. Městský soud v Praze nevyhověl odvolání státního...

Výběr článků

Načítám