Hlavní obsah

Psychický stav lidí zasažených tornádem se horší. Dochází jim, co se stalo

– Mikulčice

Jak odeznívá prvotní šok a zběsilé tempo při uklízení trosek a mapování škod se uklidňuje, začínají na mnohé lidi v obcích zasažených tornádem dopadat psychické problémy z prožité katastrofy. Upozornila na to organizace Člověk v tísni.

Foto: archiv Romana Majera

Poničený Pánov ze střechy jednoho domu.

Článek

„Za tu dobu, co tu jsem, pozoruji, že se situace zhoršuje. Lidem postupně všechno dochází a budou potřebovat pomoc psychologů. Pohroma, která je postihla, po sobě vedle rozbořených domů zanechá i traumatické dopady a posttraumatické šoky. Už teď pociťují někteří lidé včetně dětí paniku či úzkost, když se blíží velký mrak, nebo fouká silný vítr,“ popsal Václav Kučera, který řídí pomoc Člověka v tísni v zasažených obcích.

Podle Kučery není radno psychická traumata podceňovat a jejich zhojení bude právě tak důležité, jako sháněním materiálu na stavbu a obnova obydlí.

„Lidé žili v krásném prostředí, všude byly stromy a vinohrady. Najednou je kolem nich zničený les a trosky. Otevřou oči a zase to vidí, stálost té katastrofy je pořád přítomná a memento tornáda tady bude ještě dlouho. Jedna z otázek v dotazníkovém šetření je: Jak to zvládáte psychicky? Lidé často uvádějí odpověď: Nějak to zvládám. Za tu dobu, co s nimi mluvíme, jsme ale přišli na to, že to je jinak. Nějak to zvládám ve skutečnosti znamená nezvládám,“ upozornil Kučera.

Kde lze přispět lidem postiženým řáděním tornáda na jihu Moravy

Domácí

Organizace také upozornila, že počet těžce zasažených budov bude vyšší, než se očekávalo. „Nejprve jsme odhadovali, že tornádo silně poškodilo okolo 1200 domácností. Ukazuje se ale, že to bude o dost vyšší, odhadem jich bude přibližně 1600,“ zmínil Kučera.

Aby byla pomoc co nejefektivnější, zjišťují pracovníci humanitárních organizací, co přesně lidé potřebují. Člověk v tísni mapuje škody v Mikulčicích, Lužicích a v Hodoníně. Mnozí lidé už mají nasmlouvanou rekonstrukci svých domů. Potřebují však nadále stavebniny a pomoc dobrovolníků, kterých ale na místě postupně ubývá.

Během příštího týdne Člověk v tísni začne rozesílat rychlou pomoc 150 000 korun prvním rodinám. V případě, že příjemci pomoci nemají bankovní účet, obdrží dar formou šeku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám