Hlavní obsah

Dotace na nové domovy po řádění tornáda možná budou vyšší

Právo, Pavel Cechl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 1200 poškozených domů, z toho téměř dvě stovky určených k demolici. Takové jsou dopady tornáda na jižní Moravě. V pátek poprvé vyrazili mezi tamní obyvatele mobilní týmy, aby jim pomohly se žádostmi o dotace na rekonstrukci zničeného obydlí nebo stavbu nového. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se dotace mohou ještě zvýšit.

Foto: Milan Malíček, Právo

V postižených obcích se každý den usilovně pracuje, některé domy už budou mít novou střechu.

Článek

„Žádosti se budou zpracovávat tak, aby smlouvy o poskytnutí dotace mohly být uzavřeny co nejdříve,“ slíbila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Pod její resort spadá Státní fond podpory investic (SFPI), z jehož fondu Živel se dotace vyplatí.

Lidé mohou získat dotaci až dva miliony korun a další až tři miliony formou výhodného úvěru úročeného jedním procentem. Tyto peníze lze využít na opravy, demolice, výstavbu či pořízení jiné nemovitosti.

„Zálohy 500 tisíc korun na demolici nebo projektovou přípravu lidé na účty dostanou ještě před uzavřením dotační smlouvy, a to nejpozději do sedmi dnů,“ dodala Dostálová.

Podle Babiše by se původně zamýšlená dvoumilionová částka mohla ještě navýšit. „Diskutujeme o tom s ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem v návaznosti na situaci, kdy je dražší stavební materiál a je ho málo,“ řekl premiér Rádiu Impuls.

Náklady na opravu poničených domů nejsou jediné, co místní trápí. Firmy dotčené tornádem stojí často před otázkou, kde vezmou na výplaty svých zaměstnanců. Právě pro ně je určen nový dotační program nazvaný příznačně Tornádo, který včera představilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

PŘEHLEDNĚ: Jaké jsou kompenzace po tornádu

Finance

Podniky z něj mohou dostat až sto procent nákladů na výplaty. A to nejenom když nechají své lidi kvůli poničenému provozu doma s náhradou mzdy, ale i když pracovníci nebudou moci vykonávat svou obvyklou činnost a budou místo toho v práci odklízet trosky.

Program mohou využít i firmy z oblasti, kde neprošlo tornádo. „Týká se to situace, kdy jejich zaměstnanci nemohou do práce, protože musejí uklízet škody u sebe doma,“ řekla Kateřina Štěpánková, náměstkyně na ministerstvu práce.

V tom případě se totiž jedná o překážku na straně pracovníka, kdy mu sice nenáleží náhrada mzdy, ale firma mu ji může vyplatit nad rámec svých povinností. Žádosti začne Úřad práce přijímat v elektronické i papírové podobě v nejbližších dnech. Peníze by firmy mohly dostat dopředu ještě předtím, než budou mzdy vyplacené.

Stát po tornádu pomůže lidem i podnikatelům. Na dotace dosáhnou i nepojištění

Ekonomika

Prominuté penále

Česká správa sociálního zabezpečení pak promine penále ze sociálního pojištění za červen až listopad, pokud na něj podniky a živnostníci z Břeclavska a Hodonínska nebo Blatna a Stebna na Lounsku kvůli tornádu a bouři nebudou mít nyní peníze.

„Zákon neumožňuje odpustit pojistné. Proto jsme se rozhodli, že ho tímto způsobem de facto odložíme,“ řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Pojistné ale bude nutné zaplatit na konci roku.

Úlevy pro postižené vyhlásilo také ministerstvo financí. Nabízí odklad daně či rozložení na splátky, prominutí pokuty, úlevy u kontrolního hlášení a na dani z přidané hodnoty či prominutí zálohy na silniční dani.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci speciálního dotačního programu nabízí poškozeným podnikatelům na pořízení nového majetku milion korun. Lidé bez peněz zase mohou požádat na Úřadu práce o mimořádnou okamžitou pomoc až do výše 57 900 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám