Hlavní obsah

Bez střechy a oken, ale s věřícími. V kostele v Moravské Nové Vsi se znovu sloužila mše

Moravská Nová Ves

Kostel v Moravské Nové Vsi, silně poškozený při tornádu, v neděli poprvé zaplnili věřící při nedělní mši. Původně se měla konat pod širým nebem, podobně jako minulý týden. Nakonec mohli místní i dobrovolníci bezpečně vstoupit dovnitř a kostel rychle zaplnili.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brněnský pomocný biskup Pavel Konzbul (uprostřed) slouží 4. července 2021 mši v poničeném kostele v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku.

Článek

"Bůh nás nezkouší víc, než dokážeme snést," uvedl při mši brněnský pomocný biskup Pavel Konzbul.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Tornádo odneslo kostelu v Moravské Nové vsi střechu a vybilo okna. Po týdnu se tu přesto sloužila nedělní mše svatá.

Kostel má sice zachovanou klenbu, ale krov a střechu tornádo zničilo. Některá okna jsou rozbitá, včetně vitráže nad oltářním nástavcem. Zmizela špička věže, hodiny se zastavily krátce před půl osmou, tedy v čase, kdy udeřilo tornádo. Pryč jsou stromy, které kostel obklopovaly. Interiér je ale zachovalý. Kolem chrámu už je také složené dřevo na nový krov.

Policista z Hrušek: Návrat domů přinesl obraz zkázy. A pak přišel zázrak

Domácí

Kostel zaplnili jak místní, mnozí ve svátečním nedělním oděvu, včetně dětí a seniorů, tak někteří dobrovolníci, kteří chtěli alespoň nakouknout do poškozeného chrámu. Farář Marián Kalina řekl, že kromě budování nových střech je potřeba myslet na budování společenství obce i farnosti.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Lidé přicházejí 4. července 2021 v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku do poničeného kostela, kde brněnský pomocný biskup Pavel Konzbul sloužil mši.

„Co je nejdůležitější, musíme neustále budovat naše mezilidské vztahy a náš vztah k bohu. Tyto vztahy jsou možná zranitelnější, než na první pohled vypadají, škody na nich jsou často skryté," doplnil Konzbul. Kázání v kostele mělo věřícím dodat vytrvalost a sílu, varovalo před reptáním a závistí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám