Hlavní obsah

Psí pisoáry z Brna dobývají svět, jsou chráněny patentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před deseti lety si partička pejskařů v Brně-Žabovřeskách při venčení svorně zanadávala na počurané fasády domů a odporný štiplavý zápach všude kolem. Ajťákovi Frantovi to nedalo, a tak na další procházku přinesl prototyp svého psího pisoáru.

Foto: psizachody.cz

Pes Lumík u nového psího pisoáru v Kralupech nad Vltavou

Článek

Šlo o plastovou trubku s dírkami, kterými se psí moč dostává dovnitř a postupně se vsakuje do půdy. Většina se smála, až se za břicha popadala. Jenže grafičce Šárce to hloupé nepřišlo a řekla si, že Frantovi pomůže.

A tak začal příběh psích pi­soárů z Brna, který lze nazvat z Žabin až do Calgary. Dnes už jsou chráněny evropským patentem a jejich nejnovější generace připomínají svým vzhledem noblesní prvorepublikové patníky nebo futuristické umění.

Pisoáry nejprve dobyly Moravu a nyní už se po brněnsku čurá v Praze, Varšavě, Budapešti a díky e-shopu i v Kanadě.

„Naše zařízení učí chovatele být zodpovědnými. Není možné, abychom psům povolovali v centrech měst a na rušných sídlištích občurávat vše kolem,“ řekl Právu tvůrce záchodků František Tomeček, který se podnikání s pisoáry věnuje ve volném čase.

Do Hrabalovy chaty se hrnuly davy

Domácí

Záchod je určený především pro psí kluky, kteří zvedají nožky a zanechávají po sobě nepřehlédnutelné fleky na fasádách. U psích holek takto zvedají nožku jen dominantní feny.

Lumík, první psí začurávač

Pach moči jiného psa prý přiláká hafana, připravujícího se k malé potřebě, bezpečně až k sofistikovanému patníku. Nejnovější generace těchto zařízení mají pod zemí malé nádobky s přepadem. Slouží jako trativody. Postupně se z nich moč uvolňuje do půdy.

Zatímco Bílý tesák se stal nejslavnějším románovým psem, Rin Tin Tin první psí filmovou hvězdou a Lajka prvním psem kosmonautem, Jack Russell teriér Lumík Františka Tomečka se zapíše do psích dějin jako první psí začurávač.

Po instalaci pisoáru je totiž nutné, aby jej použil první pes, což prý není úplně jednoduché. Pak už prý vše jede jako na drátkách. Lumík je zkušený a pročurává psím kamarádům cestu ke kultivovanější budoucnosti.

Obyvatelé Česka chovají dva miliony psů, což z nich dělá největší psí chovatele v Evropě. „Jenže mnozí z nich se o své psy nestarají nebo je nezvládají. Změnu mohou nastartovat pisoáry. Jsou sice pro hafany, ale chovatelům musí dojít, že jsou za své psy zodpovědní,“ doplnila grafička Šárka Fialová.

Zatímco dřevěné pisoáry stojí okolo 700 korun a prodalo se jich na tisíc kusů, luxusní, betonový model Dunaj s kamínky přijde na 6000 korun a zatím si ho pořídilo bezmála pět set zákazníků.

FOTO: V Praze se přes víkend otevřelo přes sto budov. Zaujaly městské lázně či Nová scéna Národního divadla

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám