Hlavní obsah

Do Hrabalovy chaty se hrnuly davy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé sobotu dostali šanci nahlédnout do chaty spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku. Osada na Nymbursku se postupně zaplnila stovkami lidí. Ti měli šanci setkat se například s herci Pavlem Novým či Jitkou Zelenohorskou, aby si připomněli jedno ze zfilmovaných děl – Ostře sledované vlaky. Návštěvníci také dostali příležitost projít si chatu se zahradou, v níž Hrabal prožil část života a kde napsal i některé své knihy.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hrabalovu chatu čeká uvedení do původního stavu

Článek

Chatu koupil před rokem Středočeský kraj a chce tady vybudovat Hrabalovu expozici. Tentokrát už mohli návštěvníci vidět, jak by měl domek vypadat ve finální podobě po plánovaných úpravách.

„Máme tady tři modely, první je stav, v jakém chatu Hrabal kupoval, druhý je z doby, kdy tady Hrabal pobýval, a třetí je současný stav. Rekonstrukcí se chceme vrátit do Hrabalovy doby,“ vysvětloval příchozím turistům jeden z pracovníků Polabského muzea, které nyní domek spravuje.

Majitelé, kteří měli domek po spisovateli, z části garáže vytvořili sociální zázemí, to se bude bourat a obnoví se zase garáž. „Také se obnoví schodiště na terásku, tomu místu říkal Hrabal hradlo. Rád sedával na lavičce před domkem na slunci a potkával se tu s mnoha zajímavými lidmi, s Adolfem Branaldem nebo malířem Vilémem Plockem,“ řekl Právu František Sýkora z Polabského muzea.

Indulona se stala ikonou. Existuje už 75 let

Ekonomika

Těmto setkáním a dění na chatě by se měla zdejší expozice věnovat. Zrekonstruovaný domek by se měl otevřít na konci března příštího roku. „Je to naplánované k Hrabalovým narozeninám,“ uvedl František Sýkora, zatímco lidé nahlíželi do chaty, z níž je vystěhovaný veškerý nábytek.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Lidé mohli nahlédnout do chaty slavného spisovatele

Ten byl převezen do dílen k renovaci. Prostor tak dočasně vyplnily modely, návrhy na přestavbu a také základní informace o životě a díle slavného spisovatele. „Počítá se i s úpravou zahrady, aby se to co nejvíc přiblížilo době, kdy tady Hrabal žil,“ dodal pracovník muzea.

Z Hrabalovy chaty vznikne muzeum

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám