Hlavní obsah

Prymulova pozice zmocněnce se rušit nebude. Babiš hledá kandidáta

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozice vládního zmocněnce pro vědu a výzkum vytvořená speciálně pro Romana Prymulu se po jeho odchodu do čela ministerstva zdravotnictví rušit nebude. Premiér Andrej Babiš (ANO) se do funkce pokusí najít jiného odborníka.

Foto: Petr Horník, Právo

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) krátce poté, co ho do úřadu uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Článek

Roman Prymula, který v pondělí nahradil v čele ministerstva zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a v úterý oficiálně resort převzal, na post vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví rezignoval v den svého jmenování. Od té doby se spekuluje, co nyní bude s pozicí, kterou pro něj na konci května premiér Babiš na Úřadu vlády zřídil a následně ji jednomyslně posvětila vláda.

Prymula: Semafor je kočkopes

Domácí

„Budeme na to místo hledat jiného kandidáta. Předložím to na jednání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI - pozn. red),” sdělil Novinkám v krátkosti premiér. Kdo by mohl Prymulu nahradit, tedy zatím není jasné. Babišova mluvčí Jana Adamcová naznačila, že by nový zmocněnec mohl vzejít třeba i z řad RVVI.

Sedmnáctičlennou radu tvoří kromě Babiše či vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) a ministra průmyslu a obchodu a také dopravy Karla Havlíčka (za ANO) také řada odborníků z příslušných oborů, mezi nimi například biochemik a prorektor Univerzity Karlovy pro vědeckou činnost Jan Konvalinka, který se během první vlny koronavirové epidemie výrazně podílel na navyšování testovacích kapacit.

Přesun Prymuly na Úřad vlády po jeho květnovém odchodu z resortu provázela řada kritických reakcí, že jde o „trafiku”. Babiš to odmítl, chtěl, aby známý epidemiolog a vakcinolog zůstal ve státních strukturách a nedocházel do privátního sektoru, jak původně zvažoval.

Nynější ministr se totiž na jaře stal jednou z hlavních tváří boje s epidemií koronaviru a zároveň se výrazně podílel na tvorbě tvrdých protikoronavirových opatření.

Jak je to s Prymulovou prověrkou? Jako náměstek ji nedostal, jako ministr už ji nepotřebuje

Domácí

Prymula z pozice náměstka ministra zdravotnictví v květnu odešel kvůli neshodám se svým předchůdcem a nadřízeným Vojtěchem, ale také kvůli tomu, že nezískal bezpečnostní prověrku ani na stupeň „důvěrné”, což jako náměstek mít musel.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministrem zdravotnictví bude Prymula

Ministrem zdravotnictví bude Roman Prymula. Řekl to premiér Andrej Babiš. Prymula nahradí Adama Vojtěcha, který v pondělí rezignoval.

Výběr článků

Načítám