Hlavní obsah

Prymula představil nová epidemiologická opatření

Novinky, Dominika Jeřábková, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve středu na tiskové konferenci představil nová epidemiologická opatření. Brífink nabídly Novinky živě. Potvrdil kroky, které postupně prozrazoval už během úterý.

TK ministerstva zdravotnictvíVideo: ČTK

 
Článek

V rámci první skupiny nových opatření se omezí shromažďování. Počet diváků bude nově maximálně 2000 sedících lidí na venkovních sportovních akcích. „Uvnitř to bude tisícovka,” doplnil ministr. V obou případech je zároveň konání akce podmíněno rozdělením diváckých míst do více sektorů.

„Opatření jsou koncipována tak, aby se omezily hromadné akce, kde dochází k přenosu nákazy. Na druhou stranu nejsou tak restriktivní, aby znemožňovala konání kulturních akcí,“ vysvětloval s tím, že běžných divadelních představení by se nová omezení dotknout neměla.

Bary a restaurace do 22 hodin

Již v úterý Prymula také prozradil, že restaurace a bary budou muset od čtvrtka zavírat už ve 22:00. „Bohužel to je jedno z nejrizikovějších míst,” zdůvodňoval. Prymula k tomu nyní doplnil, že pod vlivem alkoholu dochází k četnějším kontaktům. Doposud platilo, že musely být zavřené od půlnoci do šesti ráno.

Od čtvrtka budou restaurace zavírat už v deset, omezí se sport, rozhodl Prymula

Domácí

V rámci druhé skupiny opatření se změní i režim v kadeřnictvích a holičstvích. Nemá dojít k jejich uzavření, ale podniky obdrží další pokyny ke zvýšení hygieny.

Pokud jde o možnost kompenzačních programů pro dotčené podnikatele, Prymula předpokládá, že i o tom se bude dále jednat.

Zpřísněná opatření jsou vyhlášena prozatím na 14 dní. Pokud se klíčové ukazatele sníží, nemělo by dojít k jejich prodloužení.

Opatření pro Prahu?

Závěrem Prymula dodal, že vzhledem ke zhoršené epidemiologické situaci v Praze bude ve čtvrtek jednat s primátorem Zdeňkem Hřibem. Diskutovat mají i o možnosti opatření, která by byla zavedena pouze v hlavním městě.

Aktuálně se pak ministerstvo zabývá také zvýšením kapacity nemocničních lůžek.

Aktuálně nemocných s covidem je poprvé od dubna víc než uzdravených

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám